www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Oslo Kammermusikkfestival Polhøgda 14.8.2005
Grieg, Eiv. Alnæs,
Bellini, Puccini, Tosti, Verdi
Elizabeth Norberg-Schulz, Håvard Gimse, Arve Tellefsen
(omtale lagt ut på nettet 14.8.2005)

av Jon-Harald Thorsås
Norsk og italiensk på Polhøgda

Polhøgda


Norberg-Schulz: tok kommandoen

Nytt av året i årets utgave av Oslo Kammermusikk Festival er konserter i Fridtjof Nansens vakre hjem Polhøyda på Lysaker. I tillegg har Thomas Thiis-Evensen fått utvidede oppgaver, slik at han ved flere anledninger under årets festival starter konsertene med kåseri om konsertstedets arkitektur, rammen rundt musikken. Thiis-Evensen med sin glødende entusiasme, engasjement og ordrikdom påpeker huset horisontale og vertikale linjer på utpust, mens han fletter inn musikkhistoriske detaljer på innpust. Denne gangen må det påpekes at hans kåseri blir noe tynt innholdsmessig, med få koblinger mellom arkitektur og musikk.

Inne i Nansens vakre stue, som for anledningen bader i vakkert sollys fra sørvest, er det Elizabeth Norberg-Schulz som har kommandoen fra første tone. Håvard Gimse og Arve Tellefesen blir som statister å regne når sopranen, som har forelsket seg i Italia, entrer podiet. Før pause får vi norsk musikk representeret ved verker av Edvard Grieg og Eivind Alnæs. Sistnevnte har Norberg-Schulz usedvanlig godt tak på, slik at hans vakre "Digter" blir konsertens desiderte velspilte høydepunkt før pause.

Etter pause løfter taket seg på Polhøgda. Norberg-Schulz får fritt spillerom og har valgt et titalls italienske kammermusikkverk fra Italia, fritt fra øverste hylle. Her finnes alt fra Bellini, via Puccini og Tosti, til Guiseppe Verdi sin "La Zingara." Ikke bare er Norberg-Schulz en av våre fremste sopraner. Hun har også evnen til å underholde sitt publikum med anekdoter fra verkenes tekster, som hun formidler på en svært levende og entusiastisk måte. Aller best er Norberg-Schulz når hun synger med italiensk kvinnelig kjærlighet og glød i stemmen. Det er bare å lukke øynene og la seg forføre, og drømme seg bort til en balkong i Napoli, hvor frierne står i kø.

Polhøgda skal ha ros for sin gode akustikk og sin intime beliggenhet.
En fantastisk start på intimkonsertene under årets festival! Vi gleder oss til fortsettelsen.
av Jon-Harald Thorsås
mail til: KulturspeiletJHT@hotmail.com

[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet -post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO
Pluto.no
Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no