skillestrek

Museet for Samtidskunst 31.03. - 17.06.2001
Marina Abramovic: Cleaning the Mirror I
(omtale lagt ut på nettet 19.4.2001)

av Grete Nordtømme

Cleaning the mirror


Cleaning the Mirror I


Foto fra utstillingen på Samtidskunstmuseet i 1999

Jugoslaviske Marina Abramovic (1946) begynte allerde på 70-tallet å arbeide med performance av ulike typer som sitt hoveduttrykk. Hun stilte også ut i Samtidskunstmuseet i 1999. Museet begynte for noen år siden å presentere enkelte kunstnere med en spesialmarkering som eksempelvis Bård Breivik og Hilmar Fredriksen.

Nå viser de Marina Abramovics prosjekt Cleaning the Mirror I fra 1995: fem videofilmer av tre timers varighet som paralelt viser en renselse/vaskeprosess av ulike deler av et menneskeskjellett, hodeskalle, brystparti, hender, hofter og føtter.

Basis for temaet i videoene er å forholde seg til det for mennesket ofte skremmende døden. Marina Abramovic mener at en vaskeprosess av et skjellett er med på å nærme seg dette og i det fjerne noe av angsten og gjøre den noe enklere å forholde seg til. Marina Abramovic er opptatt av tibetansk tenking og det å overvinne redselen for døden.

Dette er montert sammen med syv enheter av fotografier av Marina Abramovic fra ulike performancesammenhenger med tekst som beskriver handlingsmønstrene. Disse ble utført i begynnelsen av 70-årene og hadde en varighet fra en halv til åtte timer. I flere av dem innebar det en uhyre smertefull prosess over tid hvor Marina Abramovic skadet seg selv eller ble utsatt for smerter.

Grete Nordtømme