skillestrek

Galleri Brandstrup Oslo 21.4. - 13.5.2001
Håkon Bleken - malerier, Katrine Giæver - maleri
(omtale lagt ut på nettet 29.4.2001)

av Grete Nordtømme

Håkon Bleken


Håkon Bleken: Barndom (2000)


Håkon Bleken: Far brøler under lysekronen (2001)

Galleri Brandstrup har nå etablert et nytt galleri og viser 70 malerier av Håkon Bleken i formater opp til ca. 160 x 170. Bildene er malt i løpet av de siste par årene. Håkon Bleken som ble 70 for to år siden hadde en stor utstilling i forbindelse med jubileet.

Han vil ellers være kjent fra en rekke utstillinger i flere store gallerier i Norge.

Flere av bildene er mindre serier, blant annet fra Trondhjem. Bildene kalt Kafkas søstre I - IV viser kvinner fanget med kraftige raske malestrøk, flere av dem står i silhouett mot skisseaktig bakgrunn.

Et triptykon over Baudelaire viser tre motiver hvor blant annet tittelen Fleur de mal, Baudelaires kjente diktverk, er dels gjemt i billedflaten kombinert med portretter og en rekke objektfragmenter.

En serie på 4o mindre bilder kalt Fragmenter viser motiver blant annet fra korsfestelser, døde mennesker, engler og dramatiske situasjoner. Disse arbeidene er ofte røft skisset med kraftige linjer men også fin-nyanserte stemninger. Farvebruken er dristig og kraftfull.

I de fleste av bildene forteller Håkon Bleken en historie. Han setter sammen ulike elementer som gir mulighet til å gå inn i temaet.

I underetasjen viser Katrine Giæver syv malerier, to serier i formater 140 x 200. Arbeidene er utført i blank lakk på aluminiumsplater. Bunnfarvene er i lysende grønn-gult og grønn-turkis hvor hun lager farvesterke flekkfarvekombinasjoner i ulike mønstre.

Grete Nordtømme