annonser her
www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Kunstnernes Hus 21.5. - 25.7.2010
Carnegie Art Award 2010

(omtale lagt ut på nettet 21.5.2010)

av Kjell Moe
Fascinerende og spennende

Bjordam: Coral - utdrag, alle fotos: Johanna Bergenholz


Kristina Jansson: Castle


Anastasia Ax sine skulpturer


Gudmundsson: Black and white Paintings


Et annet utdrag fra Coral


Camilla Løw: November

Det er en fascinerende og spennende utstilling vi opplever disse dagene på Kunstnernes Hus i Oslo, frisk samtidskunst som til en stor grad tar tak i deg. Denne utstillingen gjør et par måneders opphold i Oslo før den skal videre til Peking, London og Nice. Intet mindre.

Carnegie Art Award er gjennom årene blitt en populær og velkommen utstilling. Annethvert år kan den by på et svært representativt utvalg av nordisk samtidskunst, eller rettere, fra kunstnere bosatt i et av de nordiske landene. Utstillingen trekker til seg de største navnene som gjør seg mer enn flid med sine arbeider, ikke rart i grunnen når svært feite premiesummer er involvert. Uansett fører det til stor ære og berømmelse å være en av de kunstnerne som blir tatt ut til å delta. Og store øyeblikk for oss som ser verkene.

Det er et av Sveriges største konsern, Carnegie-selskapet, som står bak og spytter i. Premiesummene er på opptil en million svenske kroner.

Årets utstilling ligger ikke tilbake for hva vi tidligere har sett. Riktignok er vi ikke helt på linje med juryen i ett og alt men det er innført et nytt element ved årets utstilling: publikum skal få anledning til å uttrykke sin mening om de utstilte verkene ved å stemme på sin publikumsfavoritt.

Nå er jeg ikke sikker på at slike Facebook-vaner akkurat er det mest solide en skal bedømme utstillinger etter, men når publikum på de tre utstillingsstedene i København, Reykjavik og Stockholm alle entydig har utpekt den norske kunstneren Kristin Bjordams videoverk Coral som sin favoritt, sier dette atskillig om et stykke samtidskunst som kan ha noe å fortelle oss og som har appell til publikum.

Vi var også av dem som ble sterkt fascinert av dette verket. Faktisk fant vi det litt psykedelisk. I hvert fall trigget det visse fornemmelser fra tidligere tiår hos oss. Andre kan kanskje finne at det kan minne om noe så banalt som det mønsteret du finner i datamaskinenes skjermsparere. Uansett har verket appell og det fascinerer. Verket er en video (som lik skjermsparere) beveger seg med forskjellige fasonger og uttrykk kontinuerlig.

Årets prisvinner var islendingen Kristján Gudmundsson. Han fikk en million i prispenger. Svenske Kristina Jansson fikk andreprisen på seks hundre tusen.

Et verk som også fascinerte oss sterkt var svenske Anastasia Ax sine skulpturer som var satt sammen slik at du så å si opplevde en slags fortellende forestilling - en performance - ved å se dem.

Glem heller ikke Camilla Løws enkle kunstverk November. Tross sin ubeskjedenhet i rommet fortalte de upretensiøse formene oss mye.

Umiddelbart slo det oss at både verket til Ax og Bjordams psykedeliske figurer kunne fortelle oss noe om aske og vulkaner, i hvert fall assosiere med det.

Og det er slik kunst skal engasjere oss.

Kjell Moe

[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D 0656 Oslo

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no