skillestrek
Headerhttp://www.pluto.no
Forsiden innhold om KulturSpeilet omtaler

Oslo Kunstforening 20.10. - 25.11.2001
Kaare Espolin Johnson - minneutstilling 2001
(omtale lagt ut på nettet 31.10.2001)
Nordtoemme4.jpg
av Grete Nordtømme

Kaare Espolin Johnson

 

Kaare Espolin Johnson: Lysbroen
Høstens stormønstring i Oslo Kunstforening er en minneutstilling om Kaare Espolin Johnson som levde fra 1907 til 1994. Dette er et samarbeid med Galleri Espolin i Kabelvåg, et galleri som ble bygget for å huse hans store samling.

Kaare Espolin Johnsons bilder vil være kjent for mange. Han var en aktiv kunstner som nådde et bredt publikum både med sine illustrasjoner i Arbeidermagasinet og i flere bøker blant annet Johan Bojers Den siste viking (1970-utgaven) samt spredning av sine karakteristiske sort-hvite grafiske arbeider av nordnorske forhold med motiver fra spesielt fiskernes arbeid og slit.

Utstillingen viser 99 verk, malerier, litografier, tresnitt, akvareller, blyanttegning og flere verk utført i blandingsteknikker. De tidligste arbeidene har motiver fra landskap, bygninger og ulike studier.

Men han utviklet etterhvert sin karakteristiske lett gjenkjennelige stil med skildringene av det nord-norske folks uhyre tøffe og strabasiøse blodslit av en hverdag både på havet og med jorda. I tillegg nyanserte og følelsessterke skildringer av mellom-menneskelige relasjoner med et fortellende innhold som tar tak i deg og drar deg inn i disse menneskenes liv.

Men i tillegg til dette er han også en frodig forteller og eventyrskildrer i sine fantasirike illustrasjoner med både symbolske og mytiske temaer. De fleste av hans arbeider er i sort-hvitt men i disse bruker han et spenn av farver som underbygger de ulike stemningene.

Det største maleriet, Grenseland, er fra 1942 og måler 240 x 350. Det viser en russisk-inspirert kirke med grupper av barn og voksne som speiler ulike uttrykk.

 

Grete Nordtømme