skillestrek

Kunstnernes Hus
Høstutstillingen 2001 20. oktober - 25. november 2001
(omtale lagt ut på nettet 7.11.2001)

av Grete Nordtømme

Høstutstillingen 2001

Nå tilbake i Oslo: Det er høst og tid for årets høstutstilling, som heller ikke denne gangen er blitt avviklet uten diskusjoner og opprør i forhold til utvelgelse av utstilte arbeider.Av flere hundre innsendte verk er kun 18 kunstnere representert med video, CD-rom, collage, foto, maleri, skulptur og installasjoner i og utenfor huset i parken. Til sammen ca. 50 verk i formater opp til 5 x 3 m.

Det er blitt et velordnet og tildels kjølig utstillingsuttrykk. Verkene har god plass og video'er med lyd er skjermet. En del kunstnere presenteres i serier på opp til fem verk. Det som er tydelig med denne utstillingen er at fotografi representerer nå en selvfølgelig del av det kunstneriske uttrykket samtidig som flere malere viser at det utskjelte maleriet er sterkt tilbake blant annet representert ved Asle Nilsen som viser fem store oljemalerier i kraftige røffe nesten relieffaktige uttrykk.

Gudrun Benonysdottirs installasjon Bronse består av ulike tekstile uttrykk samt objekter og et bronsefarvet klede dandert utover gulvet. Karin Ingeborg Byes verk Away - 152 x 491 - er utført i kritt og pigment på papir og viser utsnitt av mørke tretopper mot dypt blått fjell-landskap og himmel.

Utstillingenes minste bilde er Arild Yttris kobberstikk In memory of Frida Kahlo, et poengtert og stilsikkert verk med flere undertoner. Marius Mørchs video Disguises viser korte sekvenser fra forfølgelser og voldtektutsnitt fra flere kjente filmer til vakker ballademusikk fra Elvis Presleys Fallin' in Love.

Ingrid Lene Langedoks store sorte jernskulptur Framand viser en blomsteraktig form som minner om rosemaling, noe som står i kontrast til det store formatet og den sorte farven.

NB! Husk tur i parken!

Grete Nordtømme