skillestrek

Galleri Norske Grafikere 26.4. - 20.5.2001
Anders Kjær - retrospektivt
(omtale lagt ut på nettet 3.5.2001)

av Grete Nordtømme

Anders Kjær


Anders Kjær: Vårkveld

Galleri Norske Grafikere presenterer nå en større mønstring av Anders Kjærs grafiske arbeider retrospektivt fra 1970 til 1997, ialt 44 arbeider i farver opptil 130 x 150. Kjær vil være kjent for mange både for sine malerier og kanskje spesielt fra perioden i Gras-gruppen i 70-årene hvor han blant annet viste Requiem, det vil si et trykk hvor en søyle med portrett av Che Guevara står stramt mot en dypblå himmel og stilisert sol - og sydamerikansk interiør, et motiv fra innsiden av en fengselscelle med blodflekker på gulvet holdt i grå toner.

Anders Kjær (f. 1940) debuterte med maleri i 1966 og har hatt en rekke utstilinger opp gjennom årene. Mange ble kanskje oppmerksom på Kjær for de erotiske bildene han malte på begynnelsen av 80-tallet. Han er nå representert i norske museer og institusjoner. Det er også skrevet tre bøker om ham.

Utstilllingen viser bilder med ulike motiver, mange er stiliserte landskapsbilder fra fjell , hav og flate myrlandskaper. Vi ser flere serier, blant annet Aftenland I - V hvor bildene er variasjoner over et mørkt landskap hvor himmelen med skyer lyser i klare blå, gule og rosa toner. I mange av bildene ser vi motivet gjennom vinduer. En serie, Utsikten I - III fra 1972-73, viser små rød flekker langt borte. På neste bilde ser vi røde flagg som i siste bilde er dominerende som røde flammer.

Åpent vindu I - V som viser frodige trær, plener og strender , avslutter med en grov mørk mur som kan gi assosiasjoner til fengsel.

Grete Nordtømme