skillestrek

Kunstnerforbundet 5. - 27.5.2001
Per Kleiva - maleri, Bente Sommerfeldt-Collberg - installasjon, Irene Nordli - keramikk/porselensskulptur
(omtale lagt ut på nettet 19.5.2001)

av Grete Nordtømme

Tre kunstnere


Per Kleiva: Historie


Irene Nordli

Per Kleiva - en av våre etablerte samtidskunstnere gjennom snart førti år, som kanskje er mest kjent for sine grafiske arbeider - viser nå syv store malerier i acryl opp til 125 x 250 i Kunstnerforbundet.

Flere av bildene viser ulike detaljutsnitt av et ansikt med forskjellige fokus. Et triptykon The Trio på 3 x 150 x 150 består av et abstrakt motiv i sort og sterke farver med kraftige penselstrøk, et med finurlige labyrinter tegnet inn med rette blå streker og et viser forstykket av et greip festet midt i en sort sirkel med kraftige spor i det tykke malingslaget omgitt av en lysende hvit ring på sort bakgrunn.

Når dagen styrtar avstad som ville hestar viser silhouetter av formfulle løpende ben omgitt av store orange felt på sort bakgrunn.

De som så Kleivas utstilling på Norske Grafikere i 1999 vil opppleve at disse maleriene viser en helt annen side ved Kleivas uttrykk.

Bente Sommerfeldt-Collberg viser installasjonsarbeider. I rommet utenfor vindussalen er montert verket Tenner, en montasje av tenner stående på pianostrenger som klaprer og går fra hverandre og sammen igjen montert i front av et belyst røntgenbilde.

Inn til vindussalen er montert to store bevegelige mannshøye elementer ikledd rødt gjennomsiktig pleksiglass ca. 250 i bredden. Dette er motordrevet og i stadig sakte bevegelse. Mot vinduet er montert gjennomsiktig pleksi med tekster i blyant på engelsk. I tillegg vises en videofilm, Running.

Irene Nordli viser tre store skulpturer av kenguruer med hvite porsellens-hoder iført strikkede ulldresser i rust og gyldent blått med små kenguruer på maven samt en rekke hvite smp roterende kenguruballerinaer i porsellen.

Grete Nordtømme