www.pluto.no - kulturkanalen

Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Oslo Kunstforening 1. etg.
Einar Bangsund: Fotografier av krigsbarn - barn av norske kvinner og tyske soldater 1940-45
(omtale lagt ut på nettet 2.11.2001)
Nordtoemme4.jpg
av Grete Nordtømme

Krigsbarn

Einar Bangsund er født i 1942 med tysk far og norsk mor. Han fikk sin sykepleierutdanning i Tyskland. Så flyttet han til Norge men først i 1984 utdannet han seg innen fotodesign og har siden arbeidet som fotograf.

Han har tatt for seg prosjektet De norske krigsbarna, dvs. de som er født 1940-45 med norsk mor og tysk far. Noen kjente begge sine foreldre, andre bare moren. Andre igjen var resultat av Lebensborn-prosjektet og mange av disse ble senere feilplassert på ulike institusjoner for såkalte åndssvake og problembelastede barn. Her ble de ofte direkte fysisk og psykisk mishandlet på det groveste.

Einar Bangsund har valgt ut å enkeltportrettere en gruppe menn og kvinner og presenterte deler av deres livshistorie som viser et dramatisk utsnitt av disse menneskene livssituasjon.

Utstillingen består av en serie store sort-hvitt portretter. Noen har opplevd forfølgelse i hele sitt liv, andre har fått klarhet i hvem som er deres biologiske far og noen har også blitt kjent med disse.

Dette var i mange år en ikke-historie men enkelte ildsjeler har arbeidet for å få disse groteske historiene kjent og ikke minst skaffe disse mest utsatte menneskene en form for anerkjennelse og oppreisning. I det norske rettsvesenet er saken aktuell hvor de krever økonomisk erstatning.

pil tilbake til forsiden


Grete Nordtømme


Pluto.no

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no