skillestrek

Galleri Dobloug 3. - 25.11.2001
Roald Kyllingstad - pasteller, Ambadas - maleri

(omtale lagt ut på nettet 18.12.2001)

av Grete Nordtømme

Roald Kyllingstad og Ambadas


Kyllingstad: Februar


Ambadas: Aural world

Siden 1974 har Kyllingstad (f. 1942 Sandnes) stilt ut ni ganger i Galleri Dobloug og ellers deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Han er med sine karakteristikske arbeider representert i mange offenmlige kunstsamlinger.

Kyllingstad arbeidet tidligere med akvarell og blyanttegninger mens de siste tyve årene har han perfeksjonert seg med sine særpregete pasteller. Denne utstillingen viser 15 arbeider. Det største er Sølv og alabast, 100 x 167, som er et mesterstykke i hans kunstneriske uttrykk. Det ser ut som fotografi på litt avstand. Først når man går helt nær ser man hvilket minutiøst arbeid som er lagt i dette og disse verkene hvor lys og skygge spiller og gir dybde og nærhet til motivet samtidig som de enkelte detaljene kommer tydelig frem. Det er nesten så du ikke tror det er mulig.

Han har en sjelden evne til å fange en stemning, virkeliggjøre et motiv. De fleste av disse bildene har motiver fra forretninger og interiører og fra en reise i Italia. Andre viser urbane motiver i ulike årsfaser. Her bruker han en annen farveskala og holder seg til det dempete naturtro.

Ambadas (f. 1922, bodd i Norge de siste tredve år) regnes som en av Indias mest betydningsfulle samtidskunstnere og har vekket stor beundring og oppmerksomhert med sine utstillinger i store deler av verden. Han maler ut fra en spesiell holdning / retning innen det kunstneriske uttrykket i India. Billedflatene dekkes nesten alltid ut til kanten av en rekke strøk av ulik lenmge og form og i et vell av forskjellige farver som danner en enhet som kan gi assosiasjoner både til skrifttegn innen ulike språk samt et non-figurativt uttrykk.

Denne utstillingen viser 26 oljemalerier som i hovedsak er malt de siste par årene. De er i formater opp til 135 x 105. De fleste er i to serier, den ene Aural world I - VII, den andre Porten movements I - XIX. Disse bildene gir en ypperlig anledning til gjøre seg kjent med dette særpregete maleriske uttrykket og variasjonene innen dette.

Grete Nordtømme