www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Grand Cafe 7.10. - 22.10.2005
Conrad Leach: Northern Lights
(omtale lagt ut på nettet 8.10.2005)
Anne_Lise5.jpg
av Kjell Moe
Lyst på Grand

Gamle ærverdige Grand Café har tatt et modig steg. Hedersbundne og godt røykinnsatte vegger er forsynt med lyse kjempestore portretter. Nå titter ni store bilder ned på oss, tilnærmet grovrastet men gjennomgående forsynt med lys pastellbakgrunn.

Virkningen av dette gjør at et lokale framstår i helt ny drakt etter at det i mer enn hundre år har vært Oslos storstue og med sine brede vinduer har også gitt innsyn for de forbipasserende på Karl Johan: hvem sitter her i dag?

Men nå er det ikke kjendisene man behøver å se etter. For med denne utstillingen er det tatt et viktig steg over i en forfriskende fornyelse - og ikke minst for å skape inntrykk av noe lyst og nytt. Det er nemlig det første inntrykket man får av de fire portrettene av Kong Olav, Thor Heyerdahl, Wenche Foss og Arne Næss som nå opptar hele den ene veggen. De stjeler umiddelbart oppmerksomheten og får hele lokalet til å framstå som nye nytt og et helt annet enn hva det var.

Det er den britiske kunstneren Conrad Leach som med sin utstilling Northern Lights har inntatt byens mest kjente cafelokale. Inntrykket av hans dekorering er umiddelbart sympatisk og storstilt. Ibsen er stilt på plass i sitt gamle hjørne rett ved inngangen, Per Krogh må vike plass for en stund. Spredt rundt er også bilder med Kåre Willoch, Sonja Henie, Turboneger og Terje Håkonsen. Vi skal ikke legge oss opp i utvalget og hvorfor disse ni ikonene er valgt ut, men bare konstatere at dette er flott gjort. Dessuten bærer også utstillingen sitt navn med rette. For dette er ikke bare navn som lyser opp, det er også portrettenes utforming som skaper en virkning av 'lys fra nord'.

Det enkelte bildet har en flate på flere meter - ca. 200 x 200 - og er i akryl malt på lin. Hvert av bildene er i katalogen gitt en tekst som vi nok kunne ha noen kommentarer til, selvskrytet fra Peer Gynts landsmenn har ikke blitt mindre de siste 150 år.

Men dette er bagateller. Dette var flott - og lyst!

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no

[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO
Pluto.no

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no