skillestrek
Henie-Onstad Kunstsenter 8.2. - 1.4.
Ida Lorentzen - Views of a Room
(omtale lagt ut på nettet 9.2.2001)

av Grete Nordtømme

Ida Lorentzen


Ida Lorentzen: A sweet voice whispers four times, “Hello”, 2000


Ida Lorentzen: In the beginning lies the end; the end is a new beginning, 2000

Det er første gang Ida Lorentzen (f.1951 i New York) stiller ut på Høvikodden. Hun bor og arbeider nå på Nesøya. Dette er et prosjekt som er blitt arbeidet med over en to-års periode. Ida Lorentzen er utdannet i USA og Oslo og har stilt ut siden 1984 i flere steder i Europa samt USA. Hun er representert i en rekke museer og gallerier

Ida Lorentzen har tidligere stilt ut i større rom, men ønsket denne gangen å oppnå at tilskuerne fikk en nærhet til bildene slik hun har når hun arbeider med dem i sitt atelier. Dette atelieret er på 4 x 6 meter.

Her har hun arbeidet i to år med de 16 maleriene som nå vises. Maleriene er gruppert tre og fire i oppbygde rom som er identisk i flateinnhold med hennes atelier.

De er malt i forskjellige farver, dempete blå-grønt, rust-rødt og oker.

Ida Lorentzen poengterer viktigheten av at tilskueren kommer nær innpå maleriet. De som kjenner hennes arbeider fra tidligere har sett hennes interiører med enkle stoler, bord og skap.

Motivet her er i hovedsak hvordan lyset faller inn i rommet på forskjellige måter til forskjellige tider, og fange dette.

I flere av maleriene er rommene tomme. Andre har ulike skjermbrett som en del av interiøret. Disse fanger også lyset på ulik måte og er utført i forskjellige materialer og farver.

Ida Lorentzen arbeider pinlig nøyaktig med sine malerier. Hun legger på lag på lag med maling slik at underliggende farver skinner igjennom og på den måten skaper variasjon og bevegelse.

 

Grete Nordtømme