skillestrek
Header http://www.pluto.no
Forsiden innhold om KulturSpeilet omtaler

Museet for Samtidskunst 13.10. - 30.12.2001
Alles in Ordnung - samlingen i perspektiv
Miroslaw Balka, Christian Boltanski, Michelangelo Pistoletto, Per Barclay m.fl.
(omtale lagt ut på nettet 25.10.2001)
Nordtoemme4.jpg
av Grete Nordtømme

Alles in Ordnung


Serebriakova, Maria: Uten tittel 1993


Georg Herold: Alles in Ordnung

Samtidskunstmuseet fortsetter med sitt prosjekt med å vise utvalg fra samlingen. Dette er den tredje, og utstillingen er stilt ut i alle rommene i første etasje. Utvalget er gjort av kurator Audun Eckhoff og dette er en utstilling han har arbeidet med et års tid hvor han hovedsakelig legger vekt på skulptur og objekter men viser også foto, malerier og installasjoner. Til sammen er det 18 verk av femten kunstnere.

Av disse er finner vi Per Barclay og Hilmar Fredriksen. De øvrige er internasjonalt kjente kunstnere. Kunstverkene er i hovedsak fra perioden slutten av 1980-årene og frem til 1999.

Eckhoff sier i en introduksjon at han ønsker å sette fokus på kontrastene, orden og kaos - noe som dessverre er blitt altfor aktuelt den siste tiden. Verkene er meget forskjellige og har et stort spenn i materialbruk, form og uttrykk.

En slik mønstring viser hvilket mangfold det kunstneriske uttrykket kan representere i dag. Når en kommer inn i hallen møtes en av det diskrete men allikevel tydelige verket til Maria Serebriakova som består av to firkantete flere meter høye søyler plassert på stoler og disse skal uansett plassering alltid føres opp til taket.

Georg Herolds verk Alles in Ordnung som har gitt tittel til utstillingen viser tydelig med sin oppbygning av en hylleseksjon med skråstilte hyller hvor rektangulære og sylinderformete glassbeholdere er plassert i ulike posisjoner fylt med vann som viser kontrasten med den vertikale linje. Illustrerende og tankevekkende. Barclay har montert tre sølvskimrende soveposeliknende objekter (200 x 85 x 60) på vegg kombinert med sterkt lys.

Anna og Bernhard Blumes store sort-hvite fotografiske verk Metaphysik ist Männersache består av fem deler, hver 250 x 126, som nettopp viser det destabiliserte med motiv av menn og kvinner i fallende posisjoner blant trær.

Anders Widoff viser Avsikt och mening, et tredelt betydningssterkt verk bestående av et maleri, en kniv stående i veggen samt teksten Ibland tröttnar Gud.

Personlig savner jeg ofte skulptur i utstillingssammenheng, så det er interessant å se at Eckhoff har valgt å vise et utsnitt av hva museet innehar på dette feltet.

 

Grete Nordtømme