skillestrek
Galleri Dobloug 17.3. - 8.4.2001
Kjell Pahr-Iversen - maleri
(omtale lagt ut på nettet 20.3.2001)

av Grete Nordtømme

Kjell Pahr-Iversen

Kjell Pahr-Iversen er født i 1937 i Stavanger og har i slutten av 50-årene og begynnelsen av 60-årene oppholdt seg ved flere institusjoner og studert ulike teknikker og samlinger. Han er innkjøpt av alle ledende kunstinstitusjoner i landet.

Kjell Pahr-Iversen har stilt ut flere ganger tidligere i Galleri Dobloug og denne utstillingen omfatter 45 malerier, alle malt i perioden 1999 - 2001. Bildene er i olje og i formater opp til 130 x 120.

I løpet av de siste 15 årene har han ogå hatt større utstillinger i utlandet. Kjell Pahr-Iversen sier selv at han arbeider med å male lyset. Utstillingen inneholder flere serier bilder.

En er kalt Herbarium I - XVII. Det som er gjennomgående i en del av disse bildene er den dominerende strålende gule farven som han påfører ofte i tykke lag med 'spade' slik at det blir en relieffvirkning. Dette kombinerer han med varierende farver, blant annet grønt, sort og små flekker med rødt og blått.

En annen serie kalt Juletreet på torvet viser bilder hvor han bruler hvitt, lyst blått og rosa nyanser påført i kraftige stripefelt som fører i alle retninger i billedflaten.

I seriene Titantisler og Tistler bruler han samme maleteknikk men farvebruken varierer med hvitt, beige, brunt og blått, grønt og gråsort.

To bilder kalt Ikon og Herbarium I og II har en mer spesifikk utforming hvor det firkantete senteret omgis av rammer og stråler.

I et par av bildene bryter han helt med farvebruken og dekker billedflatene med ulike nyanser av strålende dyp blått og kobolt.

I Den gule parken I - III er stripene bredere og malingen lagt noe tynnere på, og i disse benytter han kun lysende gule og orange nyanser.

Pahr-Iversen skal i nær fremtid ha en større utstilling i Frankrike.

Grete Nordtømme