skillestrek
Galleri Haaken 21.2. - 18.3.
Ole Rinnan - maleri
(omtale lagt ut på nettet 28.2.2001)

av Grete Nordtømme

Ole Rinnan


Ole Rinnan: Her hvor alt er mat og fruktene vidunderlige der de brenner med sine røde og turkise flammer (1997)

Dette er andre gangen Ole Rinnan (født i 1940) stiller ut på Galleri Haaken, sist i 1998. Han har ellers vist bilder flere steder i Norge siden 1963 og er representert i offentlige og private samlinger.

Denne utstillingen viser seks store malerier utført i akryl på lerret i formater opp til 197 x 252 samt to relieffer ca. 100 x 70, et i bronse og et i tre. Maleriene er malt i perioden 1991 - 1997. De som kjenner Rinnans bilder fra andre utstillinger vil kunne oppleve gjensyn med enkelte bilder.

Rinnan arbeider fortsatt i sitt mesterlige originale og personlige uttrykk. De fleste motivene bugner over i frodige vekster, frukter og blomster som slynger og bukter seg rundt motiver av nakne kvinner og menn, aper og kombinasjoner av dyr og mennesker. Alle er sammenstilt med fugler i forskjellige størrelser og utforming i vakre fjærdrakter og farver.

Rinnan tar oss inn i en fantasifull eventyrverden hvor frodighet og det som vokser og er livgivende er hovedmotivet. Når man står foran flere av hans bilder opplever man stadig nye elementer. Farvebruk og malemåte er utført på en slik måte at det blir noe fysisk relieffaktig tilstedeværende i bildene.

Relieffene kalt Alma Mater I og II viser en smilende kvinnefigur omgitt av reptiler, masker, blomster og fugler, alt utført i runde slyngede former. Relieffene er blant annet malt i dominerende sterke røde og turkise farver.

 

Grete Nordtømme