skillestrek
Header http://www.pluto.no
Forsiden innhold om KulturSpeilet omtaler

Kunstnerforbundet 22.9. - 21.10.
Axel Tostrup - skulptur/relifeff, Magne Rygh - maleri, Tone Saastad - tekstilkunst
(omtale lagt ut på nettet 3.10.2001)
Nordtoemme4.jpg
av Grete Nordtømme

Kunstnerforbundet


Axel Tostrup: Treskulptur 2001


Tone Saastad: Skisse til arbeid 2001


Magne Rygh: Darkness on the edge of town, akryl 2001

De som kjenner Axel Tostrups stenskulpturer vil her oppleve en ny side ved hans kunstnerskap. Utstillingen består av to serier. Nordiske netter er 15 hoder på sokler utført i tre, hugget med øks og behandlet med flammer og har formater 180 x 22 x 22 med en fascinerende sort brent overflate. Ansiktene har ulike formater og står skarpt mot bagrunnen med sine særpregete profiler og personlige uttrykk.

Axel Tostrup sier selv at de er et uttrykk for det nordiske melankolske temperament.

Den andre serien Rondesuiten viser 14 arbeider i tre og jern i formater 85 x 60 x 4. Dette er materialbilder utført i sammensatte trelister og doble flater hvor markeringene varierer med motiver av stiliserte profiler samt silhouetter av forskjellige dyr. Dette kombineres med utskjæringer av ulike former og størrelse som danner en variasjon av relieffvirkning og dybde.
Han benytter metallbiter og nagler montert til ulike figurasjoner. Flatene er mørke og metallene er i dyp grått noe som gir et røfft og værbitt utseende.

Det er fjerde gang Magne Rygh (f. 1947) har separatutstilling i Kunstnerforbundet. Han viser 11 malerier i acryl i formater opp til 115 x 220, bilder som er malt i løpet av de siste par årene. Magne Ryghs motiver er fra landskap og by. Maleriene er sterkt stiliserte.

Disse bildene er dristigerere i farvebruken enn bilder jeg har sett tidligere . Han bruker både jordfarveskalaen samt lysende orange og gult kombinert på frapperende og dristig måte slik at motivene kommer deg lysende i møte, noe som er i overensetemmelse med at motivene er preget ut fra å oppfatte dem i bevegelse. Dette formidler han godt med sin malemåte.

Tone Saastad (f. 1955 Otta) stiller ut for andre gang. Hun viser tekstilarbeider i en serie kalt Endeløs historie I - V i formater opp til 220 x 370. Det er utført som stofftrykk/silketrykk, og arbeidene er fra i år. Alle tekstilarbeidene har sirkler i varierte mønstringer som dels dekker hverandre som motiv. Farveskalaen er blant annet lys beige, brun- , gråtoner og sort.

 

Grete Nordtømme