www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

(artikkel lagt ut på nettet 13.6.2007)

av Kjell Moe
Venezia-biennalen

Jenny Holzer's dokumenter


Emily Prince's tegninger av falne amerikanske soldater


Toril Goksøyr og Camilla Martens

Den 52. biennalen i Venezia er i gang. Arbeider av kunstnere fra 78 offisielle land deltar, de fleste av dem med egne paviljonger. Globaliseringen står i fokus. Think With the Senses — Feel with the Mind, eller som det blir på italiensk, Pensa con i Sensi, Senti con la Mente - er temaet for årets festival. Selv om uttrykkene er vidt forskjellige, inneholder mange av dem et nærmest apokalyptisk budskap. Dommedag skal vi minnes om, om ikke annet enn at den befinner seg her og nå.

Amerikanske Robert Storr har vært kurator får årets festival. Han har bakgrunn fra Museum of Modern Art i New York. Blandingen av politikk og kunst er ikke av nye dato. Dagsaktuelle begivenheter blandes inn i denne utstillingen, eksempelvis amerikanske Jenny Holzer som viser et utvalg klassifisert militære dokumenter fra Guantánamo Bay-basen, blant dem legerapporter.

Emily Prince har laget en pennetegning basert på fotogragfier av amerikanske soldater som er blitt drept i Irak og Afganistan. En italiensk video viser en tenåring som spiller fotball i et utbombet krater i Beograd hvor hovedkvarteret for den serbiske hæren lå - med en hodeskalle.

Den nordiske paviljongen står dette året i fokus, særlig fordi flere av bidragene har vakt stor oppmerksomhet. På den nordiske paviljongen har man samlet kunstverkene under temaet Velferd - farvel. Blandt de norske deltakerne finner vi Toril Goksøyr og Camilla Martens .

Svenske Leif Elggren opererer for ordens skyld med eget land, Elgaland-Vargaland, på Isola San Michele, Venezias øy for de døde. Det er her man finner byens kirkegård som i sin tid ble grunnlagt i Napoleon. Her ligger berømtheter som Ezra Pound, Sergei Diaghilev og Igor Stravinsky.

Finlands-bosatte Adel Abidin hyller Bagdads skjønnhet mens bilder av en ødelagt by vises, Abidin Travels - velkommen til Bagdad. Presentert i formen som en turistbrosjyre med byens redsler klart nærværende, leie biler - tanks og armerte motorkjøretøy - og fantastisk forsikring (§ 150 000 om dagen)...

Venezia-biennalen er som en magnet hver gang den arrangeres. En hel verden er opptatt av hva som vises i Venezia og debatten står høyt. Og mange av de deltakende kunstnerne er fra før av verdensnavn og derfor vil deres verk automatisk få stor oppmerksomhet.

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no
[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no