www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:


Stenersenmuseet 16.3. - 30.4.2006
Hjertebank - unge kunstnere fra Cuba
Utstillingen er produsert i samarbeid med Riksutstillinger/Nasjonalmuseet og Stiftelsen 3,14
(omtale lagt ut på nettet 17.3.2006)
Anne_Lise5.jpg
av Kjell Moe
Med kubansk luftvernsskyts på Club 7

Vi vet ikke om dette er bevisst gjort, men det første som møter deg når du går ned trappen i Club 7's gamle lokaler er en luftvernsartilleri-liknende sak. Om det er for å skyte ned finkulturen i etasjen ovenfor, eller rett og slett rappe til mafia'musikerne' på plassen utenfor Vika kino som også denne kvelden plager oss, vet vi ikke. Men dette luftvernsskytset er med lavett og det hele riktig levende og godt plassert, det er en slags videoinstallasjon hvor vi i siktet ser film i 'røret'.

Humoristiske, lekende og upretensiøse er disse unge cubanerne som stiller ut 15 verk på Stenersenmuseet. Det er kreative uttrykk som ikke tar seg selv på altfor stor alvor eller skvulper over av selvhøytidelighet, selv om vi rett under overflaten kan ane alvoret. Det er imidlertid ikke den dypere mening vi leter etter i en utstilling som dette.

En bil i full størrelse, laget av bomullstråder som en datategnet modell, kan kanskje føre tankene hen til den nesten umulige bilsituasjonen på Cuba. Men vi lar oss rett og slett forføre av denne drømmebilen av en Alfa Romeo. En maskin blåser såpebobler, på videoskjerm kan vi se en båtfigur bli sydd i den tynne huden på en håndflate, en hvit due peller erter, masse små husgjenstander er stilt opp på langbord, i hyller eller i små huskroker.

De medvirkende er alle unge kunstnere mellom 25 og 30 som er vokst opp på Cuba under nitti-årenes store kaos hvor landet mistet sitt økonomiske fotfeste ved Sovjetunionens oppløsing. Hverdagsgjenstander inngår som del av deres uttrykk, her er det nesten ikke grenser for hvordan det kan smelte sammen med et kunstuttrykk.

Først og fremst kaotisk lekende og kreativt stimulerende. Cubas unge kunstnere kan gi oss litt varme oppe i det kalde nord. Denne utstillingrn vil befinne seg på vandring rundt i landet halvannet år framover.

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no

en
[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO
Pluto.no

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no