www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Kunstindustrimuseet fra 12.3.2005
Ny basisutstilling: "Design og kunsthåndverk 1905-2005
(omtale lagt ut på nettet 12.3.2005)
Anne_Lise5.jpg
av Kjell Moe
Kunstindustrimuseet for tur

Vinglass, Hendricus B. Berlage, Nederland, 1900, Foto: Børre Høstland/Knut Nredrum


Tøy, "The Strawberry Thief", trykket på bomull. Design: William Morris, for Morris & Company, London, 1883, Foto: Børre Høstland/Knut Nredrum


Noen av Tias Eckhoffs mange designgjenstander, foto: Kulturspeilet

Røykskyene har ikke lagt seg ennå. Rabalderet som fulgte Nasjonalmuseets nye satsing på basisutstillinger på henholdsvis Nasjonalgalleriet og Samtidskunstmuseet har fått gode nordmenn til å gå ut av sitt gode skinn. For her er ikke ting slik det har vært de siste femti år, det er endret på!

Vi var av de relativt mange som satte pris på denne nye måten å presentere kunstverk på - de 'evige sannheter' så å si - og synes at museets ledelse burde få seg en fjær i hatten for sin friske satsing. En spesielt høythengende pris er det å få tidligere konservative kulturministre til å frese.

Nå er det Kunstindustrimuseet som står for tur. Hele annen etasje er fylt opp av levende vitnesbyrd over vår tid, det vil si de siste hundre år, i designens tegn. Mange vil nikke gjenkjennede til de mange gjenstandene vi finner her.

En spesiell fokus har lampene fått. Vår tid er framfor alt blitt opplysningens tid, elektrisiteten har gitt gjenstandene et helt annet lys enn vi var vant til før. Dette preger også presentasjonen av denne utstillingen. Brukslamper, mange for skriveborde, er det første som faller oss i øynene. De er plassert helt sentralt der utstillingen starter. Symbolsk og iøynfallende.

Denne basisutstillingen er derfor som å vandre gjennom gjenkjennelse på gjenkjennelse. Møbler, klær og gjenstander fra dagliglivet vårt dukker hele veien opp. Et helt århundre er ikke større enn at mange av gjenstandene er i bruk den dag i dag.

Utstillingen er ordnet kronologisk og ender opp med siste dagers modernisme. Vi vil kanskje vente forgjeves på at det etablerte kulturliv vil reagere med samme tyngde på denne utstillingen som de har gjort med de to andre. Hva skal de i så fall reagere på? Sikkert er det at noe - noen - vil føle seg utelatt, forbigått eller ikke fått den oppmerksomhet de mener seg å fortjene.

Det får bli en helt annen sak, for ingen utstilling er for evig statisk. Men det ingen kan ta fra Kunstindustrimuseet er at denne basisutstillingen er usedvanlig rik på gjenstander og utstyr. Her er et stort utvalg av gjenstander som omfatter alle viktige stilretninger innen de siste hundre årenes design.

Det er også nyttig nok en gang å bli minnet om hvilken plass begrepet 'skandinavisk design' hadde internasjonalt for femti år siden.

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no

[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet -post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO
Pluto.no
Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no