www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Stenersenmuseet 8.2. - 29.4.2007
Photo Finnish  -  The Helsinki School
(omtale lagt ut på nettet 11.2.2007)

av Kjell Moe
Gjenkjennelig

Susanna Majuri, Elskar fyr. High Tide, 2006
From "Series You Nordic"


Jorma Puranen, "Icy Prospects # 18", 2005


Hannu Karjalainen, Man in Blue Shirt, 2006, stillbilde fra DVD

Det første som slår deg når du kommer inn på Stenersenmuseet er lyset, eller rettere, hvordan bildene ter seg i lyset. Det er ikke tvil om at lyset er en egen kraft i denne utstillingen av finsk samtidsfotografi fra det som kaller seg Helsinki-skolen, det spiller inn på bildene som om de uttrykker higenen etter lys.

Det andre er at her er det mye som ubevisst er kjent, utstillingens bilder vekker gjenkjennelighet. Du får tanker og forestillinger om noe du har sett før, noe opplevd. Du går nærmere og ser bilder fra et landskap som er kjent. Det er selvsagt skjærgården i Nord-Norge. Men det er ikke bare det direkte og konkrete som oppleves svært nær. Myrer i skogen, is, vann, uklare og duse bilder fra et landskap og som sagt higenen etter lyset, er temaer som også er en del av det vi kan si også er vår hjemlige virkelighet. Men vi må også ta med her feriebilder i mindre format. Også disse vekker følelser av noe tidligere opplevd hos oss. Bildene er kort uttrykt direkte kommuniserende med den som ser dem.

Vi ser et sted blåmalte gamle nedslitte benker. Fargen er så påtakelig at du lurer på om fotografen har påført den selv før han tok bildet. Det er stille gjenkjennelighet i noe som kan oppleves som å søke bakover, eksempelvis til besteforeldrenes hus. Farger er brukt bevisste, ofte diffuse men ogå i knall rødt. Dermed visualiserer de i forhold til den som ser, det blir en dialog med den som betrakter. Det skapes stemninger der hvor du ser et diffust utemotiv tatt gjennom en rute hvor det regner. Eller det voldsomme sjokket der du ser en gigantisk lysinstallasjon midt i tjukkeste skauen.

Sterkest inntrykk gjorde utvilsomt stillbildene hvor et stoff renner ned over et ansikt. De har et sårbart, nesten sensuelt motiv. Bak veggen kan du se en dvd-film med det samme motivet.

Også tittelen på utstillingen leker seg med ordene. Et ferdig fotografi må oppfattes som et finsk fotografi, eller dette er noe du gjør sluttarbeidet på. Faktisk er dette bilder hvor du kan gå ut og ønske deg noen av dem selv.

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no
[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no