annonser her
www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:
Vigeland-museet 5. juni – 24. august 2008
Norsk Skulpturbiennale 2008
(omtale lagt ut på nettet 6.6.2008)

av Kjell Moe
Med føttene plassert her og nå

Fit for Fitness! Alle fotos: Kulturtspeilet


Omtrent alle de 31 kunsterne


Fredrtik Raddum: Burning Artist

Norske skulpturkunstnere kan to ting: det ene er at de velger seg ut den beste årstiden til å presentere sine arbeider. Det andre er at de vet å stå plantet med begge føttene midt i vår tid. Årets biennale viser mer enn tydelig at dagens unge og litt eldre tredimensjonale kunstnere vil markere seg med engasjerende arbeider som står fjernt fra selvopplevd føleri.

For det er nettopp dette som gjør denne utstillingen på Vigelandsmuseet til et funn i sommervarmen. Her presentere 20-åringer og 80-åringer arbeider som effektivt tar kraften fra enhver påstand om at kunstnere av i dag er noen selvdiggende og selvoppnevnte opphøyde individer som ikke ser lenger enn sin egen selvrealisering.

Her bobler det av virkekraft. Fra plenen utenfor til de tre utstillingssalene, samt litt her og der, opplever du arbeider som bare forbløffer. Mest av alt falt vi totalt av pinnen for installasjonen som opptok hele kortveggen oppe i annen etasje. Her gås det for alvor inn med stor selvironi. Mottoet Fit for Fitness lyser opp med en gang du kommer inn i rommet.

Kommer vi nærmere leser vi: Har du en drøm om et demokratisk liv i et fritt land? Walter Hansens Fit for Freedom-team kan hjelpe deg å få dine drømmer oppfylt.... Så ramses det opp alle fyndordene fra den selvrealiserende jappeverdenen om å friske opp personligheten, bli mer attraktiv i arbeidsmarkedet og oppgradere din identitet. Med styling og fitness-program loves det gode finansielle løsninger... Bli din favoritt kjendis nå!

Bare denne herlige hurlumheien over dagliglivets små og store - og tomme! - hverdagsligheter slik vi møter dem i reklamen og i alle fyndordene i bladene og på TV-reklamen, eller i konsulentbransjen, er forfriskende i seg selv. Men når du kommer nærmere ser du mer. Det stikker selvfølgelig noe under. Flaggene er bevisst forvrengt og forandret. Norske og amerikanske nasjonalsymboler har fått muslimske farger og symboler. Herlig, dette trenger vi!

Selv om vi vil anbefale at man tar det avsluttende besøket her oppe i annen etasje - for selve clou'et er etter vår mening her - er det selvfølgelig langt mer i denne utstillingen. Vi kan nevne Marit Justine Haugens Self Erasing Drawing som rett og slett er rennende sand som former striper. Det får deg til å undre. Hvordan er dette mulig?

Eller Fredrik Raddum: Burning Artist? Joda, ironien er her. Ikke minst mot seg selv og egen kunstnergruppe.

Skulpturbiennalen arrangeres i samarbeid med Norsk Billedhuggerforening. Temaet for årets biennale er "mangfold i tre dimensjoner", og utstillingen tar sikte på å presentere de mest interessante kunstnerne og kunstverkene innenfor dette feltet i dag. Det er representert 31 deltagere på denne biennalen.

Vi vil absolutt anbefale denne utstillingen nå i sommervarmen. Det er ikke bare lyset som forfrisker, også kunstnerne med sitt ståsted gjør frekt oppgjør med alle kunstnermyter og våger å plassere seg midt i samtiden. Slik gir de oss gode opplevelser med humør og frisk pågåendhet.

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no
[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D N-0656 OSLO

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no