Volapüks skjønnlitterære
skrivekurs


Høstsemester 201
4

med skrivelærer og forfatter

Peter Serck


(scroll ned for info om forfatteren Serck, nye bøker, webressurser, påmelding osv )

Starter tir. 4. november kl 18.00

Skrivekurs over 10. uker, første dag tir. 4. nov. , fra kl. 18.00 - 20.30.
Pris kr. 4.250.- Kurset arrangeres påmandager.

Påmelding: på telefon 47 09 66 09 eller

e-mail: volapuk@broadpark.no


NB! Påmelding er bindende. Kurset vil bli avholdt i Volapüks kontorer/lokaler i Lövenskioldsgate 10, Frogner, Oslo.

 
 


Om kurset sier Peter Serck:

 "Vi tar sikte på utvikling av litterært-språklige evner med vekt på den enkeltes talent og interesse. Det blir gitt både frie og bestemte oppgaver, idet jeg som kursleder blir kjent med den enkelte kursdeltaker som menneske og skribent, og benytter timene bl.a. til gjennomgang av tekstene til samtlige som ønsker det. Men det er også fullt mulig å delta uten å levere egen tekst.


Et vesentlig moment er samspillet mellom teori - allmennt litterære og språklig/stilistiske problemstillinger - og den enkeltes anlegg, temavalg og arbeidsmåte: Kurset er fokusert på det personlige uttrykk i den enkeltes tekst, som blir nærlest og analysert i samtale mellom meg og kursdeltakerne.


Det vil bli lagt vekt på den personlige litterære stemmen, diskursjon, og forelesning fra min side - utfra et pluralistisk og åpent litteratursyn. Som en vesentlig del inngår kursleders foredrag, med referanser til verk fra nåtid og fortid der det faller naturlig, og med perspektiver av litteraturteoretisk og relevant filosofisk/ kunstnerisk/estetisk art.


Kurset har vist seg å være et utmerket springbrett for dem som tar sikte på å debutere, eller søker opptak ved skrivekunstakademiene, bl. a. i Bergen og Bø.

Om Peter:

Peter Serck er født i 1957 og bor i Oslo. Serck debuterte med romanen Leieboeren i 1982 og har siden debuten utgitt ti romaner. Forfatteren er en av de fremste videreførererne av den "klassiske", eksistensialistisk orienterte modernismetradisjonen. Peter Serck utforsker ofte mennesker som er lenket fast til, eller har lenket seg fast til, en tilværelse de føler seg fremmede i.

Peter Sercks forfatterskap er preget av en vilje til å utforske de kompliserte og utfordrende sammenhengene (eller dissonansene) mellom den objektive virkeligheten, subjektet og språket vi bruker for å gripe vår egen eksistens. Hva skjer med oss når koblingene mellom det ytre og det indre forstyrres?

 

Årets nye roman heter " Anna Maria Harm " CappelenDam 2012

Peter Sercks siste roman er en poetisk beretning om den unge kunstfotografen Anna Maria Harm og det uavklarte kjærlighetsforholdet hun har til sin aldrende gallerist. Han lider under sin frykt i møte med hennes nye, uhyggelige fotografier, som han nølende bestemmer seg for å stille ut. Disse er forbudt ifølge norsk lov; de viser døde mennesker, og minner ham om et selvmord han i ettertid har bebreidet seg at han ikke maktet å forhindre.

Samtidig uroer det ham at Annas eneste venninne er suicidal, og vil filme sitt selvmord for å bli berømt etter sin død, noe han forsøker å forhindre ved å gi henne sjansen til å stille ut i hans galleri. Slik blir han trukket stadig lenger inn i en livssituasjon som han i stigende fortvilelse forsøker å beherske, og som det etter hvert viser seg at det lidenskapelige forholdet til den unge Anna ikke kan råde bot på. Anna Maria Harm er en intens moderne roman som gir innblikk i menneskesinnets irrganger og i noen av samtidskunstens ubehagelige problemstillinger.

sercs

" Natten " (2010) roman av Peter Serck

dsadas

Skuespilleren Johanna Hals skal spille Hedda Gabler på Nationaltheatrets hovedscene, men faller ut av rollen og må gå av scenen. Forestillingen blir avlyst, og hun får en ukes permisjon til å komme seg på. I løpet av disse dagene innleder hun et forhold til stykkets regissør, Jens Øversveen, som er gift.

Natten er en rendyrket litterær og eksistensiell roman som skildrer dualismen mellom liv og teater, person og rolle. Johanna vegrer seg for å gå inn igjen i rollen som Hedda. Hva er den indre gjenklangen mellom de to kvinneskikkelsene?

Peter Serck har skapt et fascinerende kvinneportrett i denne skildringen av en kunstnerisk og kjærlighetsmessig krise.

Anmeldelser:

"Rystende og fabelaktig.(...)mangfoldig og mangesidig(...) Peter Serck er en av de forholdsvis få forfatterne som kan få leseren til å føle at det er hele eksistensen som står på spill."

Kjell Olaf Jensen, Dagsavisen

 

Om romanen" Lytteren"(2008)

"Da min onkel Val Sulton for første gang tok meg med seg inn på det rommet han med en egen stolthet i stemmen kalte biblioteket, dette lumre rommet der veggene var malt grønne og bokhyllene var i mørkt beiset tre, ble jeg strakt på vakt: jeg husker at jeg sto foran ham og ventet mens han så meg an og vurderte meg med de klare blå øynene som jeg nå hadde kjent i flere år og som stadig fulgte meg, og så tok han frem en bok med permer som det knirket litt i da han åpnet dem; jeg var allerede redd, ettersom jeg hadde en vag og desto mer truende anelse om at noe ubehagelig ventet meg, og jeg husker som om det var i går at han åpnet denne boken og viste meg fotografier fra Vietnam-krigen."

Lytteren er en roman der Vietnam-krigen griper inn i en families liv. Val, en tidligere amerikansk soldat i Vietnam-krigen, er gift med en norsk kvinne, og romanen skildrer hans angstfylte samvittighet. Jeg-fortelleren Jon er Vals stesønn, og gjennom hans urovekkende og fortettede historie om sin oppvekst får vi innblikk i en rekke menneskers liv og reaksjoner på en krig som har kastet lange skygger.

Det er også en dypt eksistensiell roman der forholdet til fotografier og billedkunst står sentralt, både rent allmenmenneskelig og når det gjelder krigen som tema.


Peter Sercks nest siste utkomne roman heter
" Mistanker " og utkom des. 2005

Johan Hill er en etablert mann, gift, og kåsør i radioen. En dag oppsøkes han av en venn fra ungdommen, Rudolf S. Dermed rives tilværelsen hans opp. Forholdet til medmennesker – samt hans forhold til seg selv – forandres. I en tiltakende uro formidler teksten brytningen mellom ulike behov, savn og erindringer. Det gamle vennskapet fører til en dyp forvirring. Og samtidig dør hovedpersonens kjære sinnssvake søster.

Mistanker - Peter Sercks ellevte roman - setter fokus på mellommenneskelige relasjoner, på språk og kommunikasjon. Den beveger på flere plan, og formidler en urovekkende opplevelse av makt og avmakt i forhold så vel som i den språklige diskurs. Romanen er en sterk eksistensiell beskrivelse av mennesker som faller ut av mediesamfunnets jag.

For å lese et større tekstudrag av boken klikk her

Om Sercks roman fra 2004" De andres rom " :

 

Peter Serck
De andres rom


En aldrende mann ligger i feberfantasier og tenker tilbake på sin ungdom da han ble splittet mellom sin beste venn Sivert og sin kone, musikeren Ane. Sivert fortalte overveldende og hemningsløst om sin far og det han opplevde under krigen på Østfronten, mens Ane mente fortelleren måtte holde seg unna Sivert fordi han hadde en ødeleggende påvirkning. Fortelleren var en kjent maler og ble oppfordret av Sivert til å male sorte bilder ­ alt annet skulle i følge Sivert føre til forflatning av virkeligheten.

I feberfantasiene og et tydelig skritt nærmere døden opprives fortellerens tanker om hvordan Sivert og Ane styrte hans liv, og han reflekterer over sin egen stumhet i de andres rom. Kraften i Sivert og Anes perspektiver overtok hans eget liv.

De andres rom er en intens fortelling om eksistensielle spørsmål. Den handler om kunst. Den handler om fornedrelse og erkjennelse. Den er suggererende i formen og gir et dypt og ektefølt bilde av hvordan krigen og dets minner preger følgende generasjoner.

 

Anmeldelser av " De andres rom "


Terningkast 6 i S.A. Les anmeldelsen her!

Eksterne linker om Peter Serck

Cappelensforlags egen side om Serck finner du her.
Dagbladets side om Peter Serck.
Aftenposten side om Serck. ( anmeldelser og artikler )
Anmelelser av Fuchs' testamente Morgenbladet.

 

 



 

 Oppdatert 26.10.14