Rune Christiansen

forfatter




 

 

Rune Christiansen (f. 1963) debuterte som poet i 1986 med Hvor toget forlater havet. Han har utgitt ni diktsamlinger, samt romaner, essays og gjendiktninger. Rune Christiansen har også gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Eugenio Montale, og er dessuten redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi. I 1996 ble Christiansen tildelt Halldis Moren Vesaas-prisen, i 1998 Språklig samlings litteraturpris og i 2003 Dobloug-prisen.


Rune Christiansen

Fraværet av musikk
"De minner om feber, disse stundene da man betrakter sitt liv, med alt hva det innebærer av beklemthet og tristesse. Man puster og ser, og man sier til seg selv at man er til, og denne påstanden får en til å skjelve. Man glir frem og tilbake mellom den brådype hukommelsen og ønsket om glemsel, og som boblen i et vaterpass forsøker man å finne balanse for sin plutselige tilbøyelighet; denne nostalgien, denne vilkårlige villelsen. Det ansiktet, tenker man, den hengslete kroppen, og den tvilsomme minen, så umulig å tolke; alt dette var meg, den jeg en gang var."

Fraværet av musikk er en både åpenhjertig og gåtefull roman om erindringens og erkjennelsens ressurser, der de ulike beretningene og hukommelsesbrokkene danner assosiative forbindelser mellom fortid og nåtid, mellom far og sønn, kvinne og mann. Fraværet av musikk er også en dannelsesroman der det uforsonlige, bokstavelig talt, får leve side om side med det overbærende. Men først og fremst er Fraværet av musikk en roman om å bli et menneske, om å miste og gjenvinne sin identitet i et univers der ingenting, noensinne, er resolutt eller avgjort.

Omtale

”Som leser drives jeg ikke fremover av ytre handling eller dialog. Det er tankene som strømmer frem, minnene og behandlingen av dem som vekker interesse. For Rune Christiansen skriver ikke underholdningslitteratur. Skulle man gi dette en merkelapp, måtte det heller bli erkjennelseslitteratur. … Om forfatteren vil skildre det uopprettelige, så vil han også gripe verden med tanken, gripe anledningen til å fortelle."
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK

"For tenkende sjeler ... det hele er vakkert fremstilt og bidrar til ettertanke ... en dyp og velskrevet roman."
RUNE KINN ANJUM, UNIVERSITAS

"en bevegende beretning fra grenselandet ... Boka forener på en unik måte et høyt refleksjonsnivå med et poetisk, presist språk ... Christiansen byr på både overraskende og humoristiske iakttakelser, på dypt alvor og på forbløffende sammenligninger og refleksjoner ... Rune Christiansen har skrevet en av sine mest originale og beste bøker hittil."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN (Kritikernes utvalgte 2007)

"Vidunderlig vakker og reflektert erindringsreise igangsatt av døden ... Jeg tillater meg allerede nå å utrope «Fraværet av musikk» som en av mine absolutte bokhøstfavoritter."
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

"Etter over tjue år som forfatter har Christiansen opparbeidet seg en stahet og egenrådighet som faller usedvanlig godt ut ... Sjelden har jeg sett en så høy litterær kvalitet på grunnplanet, på tingbeskrivelsenes plan, på ord- og setningsnivå ... Fraværet av musikk er skapt med bevissthet om å gå inn i en krevende essayistisk romantradisjon. Christiansen fornyer den med poetiske virkemidler."
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

"En nytelse å lese. Vakker og variert romanmosaikk ... en gjennomsnittlig norsk roman virker direkte fattig på ord i sammenligning ... tjener som en påminnelse om at virkelighetens mangfold trenger et språk å speile seg i."

GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Rent, sterkt og vakkert ... Et særtrekk ved Christiansens skrift er at den er vakker, stundom skinner den; mannen er da også en meget god lyriker ... Alt i alt vil trolig Rune Christiansens roman bli stående som en sjeldenhet og et skinnende lyspunkt i denne bokhøsten."

TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
"Praktfullt skrevet, filosofisk spøkelseshistorie ... en enestående klok og begavet bok ... et verk som i språk, estetikk, refleksjonsnivå og kunstnerisk ambisjon hever seg over det aller meste av det som utgis her til lands."

SOLVEIG GRØDEM SANDELSON, STAVANGER AFTENBLAD
"en eksepsjonell balanse mellom erkjennelse og refleksjon, språklig så elegant at man tar seg i å lytte etter overjordisk musikk ved slutten av hvert kapittel ... Christiansen skriver dypere enn erkjennelsesromanen, i en kompleks og likevel så behagelig enkel utforskning av menneskets evne til assosiasjoner."

KATRINE ENGEN, FREDRIKSSTAD BLAD

"Midtvegs i bokhøsten synes det klart at Rune Christiansens roman Fraværet av musikk vil bli stående som et av årets høydepunkt ... språklig er denne romanen like tett som den er åpen. Det poetiske språket skaper luft og åpenhet, samtidig som refleksjonsnivået skaper tette dirr ... den språklig nakne spensten som bærer gjennom et tankestoff som spenner fra det nære og konkrete til det temmelig luftige - uten at det på noe sted kan påpekes noe brudd. Tvert imot etableres gjennom fortellerstemmen en slags enhet som gir åpning for nettopp de store spennene."
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

"Christiansen skriver så det er en fryd å lese ... Et sted sammenligner han savnet, med å lytte til "fraværet av musikk". I denne boken lar han musikken gjenoppstå gjennom sin begavede språkbruk, sine utsøkte bilder og ordvalg ... Man leser med et smil på leppene og gjenkjennelsens gledeshikst i halsen. På sitt beste er dette "ren" litteratur, litterær musikk. Det er bare å gi seg over!"
KNUT FALDBAKKEN, VG Terningkast 6

"Rune Christiansen har skrevet en uendelig vakker bok om døden ... Dette er en av de bøkene som gir leseren en opplevelse av at livet er vakkert og meningsfullt ... Det er bare å lese boken. Og så la seg løfte."
ØYVIND SAGEDAL, GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN

"Hver eneste setning er så vakker at du kan klippe den ut og henge den på veggen, en langsom, men aldri tung kunstnerroman om å huske, tenke og forstå"
ANNETTE ORRE, DAGSAVISEN (Kritikernes utvalgte 2007)

"Høyttenkende meditasjoner om å ta innover seg den store og den lille verden, minnene om en død far som fortaper seg, utforskingen av forholdet til en kvinne, og en sønn som er i ferd med å befeste seg i tilværelsen. Ensomhet som må være til å leve med. Romantisk ro."
JONNY HALBERG, DAGBLADET (Kritikernes favoritter 2007)

"Et kamuflert selvportrett nedtegnes noen dager etter at forfatterens far er død. Språket er sublimt, dvelende og sobert. Blant de vakreste passasjene er erindringene fra barndommen, blandet med stillferdige refleksjoner om det uunngåelige, om døden, framført med en stillferdig humor."
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET (Kritikernes favoritter 2007)

"Med Fraværet av musikk har Rune Christiansen levert sin hittil mest ambisiøse roman. Til bestått, og vel så det ... Forfatterens dvelende språk tvinger oss - og gir oss også lyst - til å tygge litt ekstra på innholdet før vi leser videre ... en fin og bevegende fortelling som vokser mens du leser"
MADS STØRDAL VEGSTEIN, VÅRT LAND

Bibliografi

1986: Hvor toget forlater havet, dikt
1987: Sanger fra måneraketten, dikt
1989: I dødvanne, dikt
1990: Hvalene i Glasgow, roman
1991: Skilpaddedøgn, dikt
1992: Dypt mørke, roman
1993: En følsom tid, dikt
1994: Motormelkeveien, dikt
1996: Anticamera, dikt
1997: Steve McQueen er død, roman
1999: Etter alltid, dikt
2000: På ditt aller vakreste, roman
2002: Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut, dikt
2002: Om morgenen den 25. februar 1848 , essay
2003: Intimiteten, Novel.
2007: Fraværet av musikk, roman

Forlaget Oktobers side om Rune Christiansen finner du her

Nrks samleside om Rune Christiansen finner du her

Nrks forfatterside om Rune Christiansen finner du her

Dagbladets side om Rune Christiansen her

Aftenpostens side om Rune Christiansen

To nye dikt av Rune Christiansen i Vinduet fra feb 2000 leses her