Dokumentasjonswebside om Eystein Eggen, Gutten fra Gimle.


Bakgrunnen for at dikterhøvdingen, statsstipendiaten og NS-barnet Eystein Eggen har vært forfulgtav bl.a innkjøpskomiteen i Norsk Kulturråd med nullinger av Eggens uvanlig kritikerroste bøkerog for at Eystein Eggen i 2003 ble utnevnt av Stortinget og regjeringen til statsstipendiat som symbol for en hel generasjon.



Oppdatert 09.03.07

 For å bla seg gjennom sidene i denne dokumentasjon klikk nederst på hver side for den neste osv

Scroll ned dette er en lang side

 
 

Anmeldelse i "Trønderbladet" av gerd Søraa 1991 av Eystein Eggens
spissartikkel "Litt om Hov i Ålen" i gauldalsminne samme året.

Hovsletta i Aalen i Gaudalen i Sør-Trøndelag 1935

Ålen midtbygd 1936 med hovsletta i bunn. Hovgårdene nøyaktig midt i bildet, som ble tatt i anledning den nye bygdeboka. Eystein Eggens farfar, E.E. den eldre kom forfulgt av egne skriverier i pressen i 1931 ned i Ålen, der han etablerte seg som landhandler til høyre for broen over elveslyngen, like ved sin argeste konkurrent, Ålen samvirkelag. Det var EE som kjørte bilen rundt i liene da bildet ble tatt, noe han også skrev om i pressen. EE den eldre måtte skrive et bladstykke hver dag, han bare måtte. Hovsfolket var hans stamkunder, men grunnen til at hjemmefronten måtte omringe sletten i mai 1945, var at de fryktet Olaf Hov fra hovedstadens beridne politi, i 1942 beordret til Statspolitiet. Eystein Eggen d.y.s morbror Lars slo først ned tre mann i frigjøringsnatten, men ble fredeligere etter å ha blitt tilsnakket av sin mor.

Da EYstein Eggens mor døde i 1981, ble hun båret til den evige vile på Aalen kirkegård ( tegnet over av Olaf Hov som modell på Statspolitiets rekruteringsplakat 1941) av bla. Olaf Hov og Eystein Eggen. Ingen av farens slekt Eggens var med i begravelsen bare Hovs folket fant å møte opp! Olafs dødtre ble offiserer i US army.

"Å, ho, det var det strålende humøret, da, sju," svarte Olaf (t.h) Eystein
Eggen når Olaf ble spurt om hvorledes det hadde seg at Lars (t.v.) var
midtpunktet både i slekten og blant de landsvikdømte fra Røros borgerskap "n
Lars tok folket med storm!"

Artikklen av Arnljot Eggen i Fjell-Ljom 17.8 1945, med en påfallende
detljkunnskap om damene på hovsletta høsten 1942.

Dikteren Johan Falkberget taler 1932 ved avdukingen av Eystein Eggens tip-tip-tip oldefar på morssiden, Børre Langland. I forgrunnen Eysteins onkler Gunnar Eggen, med kapteinslue, 12 år, og Arnljot Eggen, 9 år, med
strikkelue og ryggen til.

Eystein Eggen 10 år gammel 1954 på Hovsletten rett nedenfor Bautaen

Oppigard Hov, gjestegiveri og tingsted, der Ålen Arbeiderforening ble stiftet 26.9.1850 som senere ble3 setet for Nasjonal Samling i bygda.

" Men jeg er enda litt høyere " sier den borglige statsminister på toppen av pyramiden på tegningen fra 1933 til høyre det norske arbeiderparti, som til dags dato hatt flertall i Ålen i 100 år. Det er suveren norges rekord.

Det norske arbeiderpartis mest sentrale personlighet, Martin Tranmæl fra Gauldalen i Sør-Trøndelag der også Ålen ligger. På Sør-Trøndelag Arbeiderpartis jubilemusmøte sommeren 1953 i Gauldalen.

Eystein Eggens morfar Jon Løberg. Hans famile var den aller mest populære i Ålen Arbeiderparti. " Var min morfar innlagt?", spurte Eystein Eggen, " Nei ikke som jeg vet av " svarte Olaf Hov ( f. 1907 )." Din morfar var en høy mann noe skjødesløs i sin påkledning." " Hvem er det som sier det da?" " Tordis Vigerust enken etter Einar Eggen" "Når er hun født da? Din morfar døde jo i 1928." Hun er født i 1930. "Hvor da?" "I Gudbrandsdalen. " Nei, sier du det ."

side 47 side 49