Høstintervju2000 med Eystein Eggen

" Bjørnstjerne Bjørnson og Eystein Eggen "

 


foto: Arenfinn Pettersen, Fri Tanke.

 

av Hans Broch NielsenOppdatert Tir. 14.11.00

 

 

 
 

 

God høst, Eggen! Du har overlevd både Bjørnsjonfestivalen og filmatiseringen av festivalen i NRK brennpunkt, som forøvrig fikk glimrende kritikker, både i Dagbladet og VG.

Ja, jeg kjenner meg rent Bjørnsonsk, særlig etter å ha vandret langs Akerselvas brusende fosser. Bjørnstjerne Bjørnson var en kraft og en slik kraft kan vel bare være én.

Hva mener du med det?

Jo, de siste tiår så har det jo vært benyttett en slags surrogat Bjørnson. Dvs. at man bare kan løfte Bjørnson arven hvis man er kommunist og tilhenger av proletariatets diktatur.

Tenker du på noen spesiell?

Nei, hvordan kunne du tro det? Ditt spørsmål bringer meg i tanker om da forfatterforeningen fyllte hundre år. Det var en annen høst, nemlig den i 1993. Gutten fra Gimle var nettopp utkommet. Forfatterforeningen arrangerte seminar på Grand om Hamsun. Etter seminaret stod jeg sammen med redaktør Alleren i Klassekampen, det var jo ikke så mange som fikk så mange helsider etter 68 opprøret som meg, noen var for og noen var i mot. Men, altså : da kom han løpende med løvehåret og stalinblikket, vår nye ML Bjørnson " Korleis greide ho Ebba seg?" spurte han med tungen ut av munnen. AKPhegmonistene hadde påsatt Ebba Haslund for fortsatt å holde Hamsun inne i den reaksjonære bingen. Hvorpå den røde Bjørnson oppdager min person og spør med den samme KGB aktige elskverdighet som han er så kjent for: " Ja, Eg skal lese boka di."

Og det har han vel gjort?

Nei er du gal. Han var jo ikke en gang på årets Bjørnson festival.

Han syntes kanskje at Bjørnson festivalen ikke hadde noe med NS-barna å gjøre?

Ja, her tror jeg det kanskje det foreligger en misforståelse som det er viktig å få oppklart. Det var et noe tafatt forsøk fra ML hold for å hindre at NS-barna i det hele tatt fikk komme til festivalen, og ikke minst min person, naturlighvis.

Men det var jo du som førte saken på banen?

Det er nettopp det som er problemet, herr Broch Nielsen. Så lenge NS barn saken ikke var på banen, kom min femmenning Hans Fredrik Dahl mye på tv og AKPerne kunnen kalle alle konkurenter i kulturnasjonalisme for tullinger og bakstrevere og skaffe seg seg monopol på alle de søteste jentene i Senterpartiet, som selv var på rømmen fra det gamle Bondepartiet.

Var dette et tema på Bjørnsonfestivalen?

Absolutt. Jeg satt ved siden av stortingsmann Bondevik og holdt en lang tale om dette som ordstyrer Svabø karakteriserte som meget tankevekkende.

Hvor kommer egentlig Bjørnson inn i bildet?

Men kjære deg. Hele dikterens etterslekt gjikk jo inn i NS. Det er dette jeg forteller om i festivalfilmen, samtidig som det kjøres en gammel sorthvitt film av Erling Bjørnson som taler på NS stevnet i Tolga i 1944.
Bjørnsontradisjonen har jo vært sterkt merket av dette. Hamsun var vel landets mest oppriktige Bjørnson beundrer.

I Gutten fra Gimle gir du gripende uttrykk for hvorledes du opplevde disse problemene i din barndom.

Bjørnson er født på Bjørgan i Kvikne der hans far var prest i den rosemalte kirken. Mellom akantusbladene kunne presten Bjørnson skue min forfar Esten, det er det samme som Eystein, avbildet med sabel på sangerstolen. Esten er den Eggen som hittil har greid seg best i media, for han ble malt i året 1739. Min fetter Torgrim har et hardt løp foran seg. Hans forfar har jo stått på kirkedøra siden det attende århundrede. Eggen familien stammer fra disse trakter.

Hvordan har det da vært for deg med denne bakgrunnen å bli diskriminert slik?

I Molde ble begrepet satanisering lansert. Dvs. at man avlaster ubehaglige sider på NS barna.

Så du mener at MLerne i denne sammenheng har vært satanister?

Det er naturlighvis forskjell på dem også.- Jeg ble rørt da Espen Haavardsholm i sin Borgenbiografi berømmet Gutten fra Gimle. Problemet er alltid de som selv vil være nasjonalehøvdiger. De har til dels vært beinharde satanister.

Bjørnson var vel ikke det?

Bjørnson hadde kraft nok til å løfte nye emner opp i det allmene vel. Du kan ikke sammenligne en av dem som var med på å føre det gamle venstre frem til bred seier, med en mannsalders maoistisk tryning i norsk rikspolitikk.

Er du bitter?

Ikke med en slik høstflom som vi har nå. Jeg gikk forbi inngangen til Østlandsendingen. De hadde stablet opp sandsekker for å hindre vannet fra å flomme inn.