Vigdis Hjorth


forfatter



 

 
 

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap i 1983. Debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant fikk hun Kritikerprisen. Gjenombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Årets roman heter " Snakk til meg "

En forsiktig middelaldrende kvinne reiser til Cuba og overrasker seg selv. Er det kjærlighet hun opplever? Møtet med kontrastenes Cuba, skjønnheten, fattigdommen, varmen mellom menneskene, rokker ved hennes verdensbilde. Hun reiser hjem, og starter prosessen med å få den cubanske mannen inn i Norge.

Snakk til meg handler om å justere kurs midt i livet, og ta noen uforferdete valg. Om en kvinnes forhold til seg selv, sin fortid og til de myndigheter hun så langt i sitt liv har vært lojal mot. Til en elsker. Og ikke minst til en sønn.

ikkkz

5 på terningen i VG

Hjorth er først og fremst intet mindre enn en innmari god forteller,
hun gir oss setninger som får tankene til å vugge i takt med fortellingen og tenke at ja: slik er det, vri oss, smile, le og sørge litt
på de rette stedene."Mari Nymoen Nilsen, VG

Helstøpt og skarpt om ensomt kvinneliv
"Vigdis Hjorth er en klok forfatter, som alltid evner å overraske også når hun skriver om det tilsynelatende klisjeaktige som møtet mellom en svart mann og en hvit kvinne kan være. Hjorth banaliserer aldri, hun blir aldri sentimental, heller ikke denne gangen. (...) Det skal også sies at avslutningen på Snakk til meg er helt usedvanlig og overraskende i sin brutale og avslørende erkjennelse."

Turid Larsen, Dagsavisen


"Hjorth lar sin jeg-forteller fremstå med både klokskap og naivitet, innsikt og ironi, slik at denne i det ytre kjedelige bibliotekaren psykologisk sett blir en rik skikkelse. (...)Med Snakk til meg har Hjorth føyd en ny og mindre opprørsk, men like interessant, skikkelse til sitt persongalleri av strevende, selvødeleggende, klønete, alminnelige mennesker."

Ane Farsethås, Dagens Næringsliv


"Vigdis Hjorth har skrevet en av sine beste romaner - om norsk-etnisk usikkerhet i møte med det fremmede. Snakk til meg er en sjeldent god fortelling om et slikt stivnet sinn: en alminnelig, anonym norsk kvinne. (...) Romanen har litterære kvaliteter som med solid margin sprenger snevre politiske rammer. Historien vokser ved gjenlesning og blir en eksistensielt bevegelig - og bevegende - roman, med et vell av tolkningsmuligheter, blant de aller beste Hjorth har skrevet."

Tom Egil Hverven, Klassekampen


Velgjort og vedkommende
"Snakk til meg har blitt den sterkeste, klokeste og vareste av de
hjorthbøkene jeg har lest."

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad


Det ensomme hjertet
"Dette kunne lett blitt en platt og intetsigende beretning, men forfatteren gjør historien om Ingeborg mangesidig, betagende og fullstendig troverdig. Det skyldes at hun behersker språket på beste vis, kommer bak ordene, gir jeg-personens følelsesliv fullverdig dekning gjennom indre monolog i en ytterst knapp, men dekkende form. En prestasjon."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad


"(...)vokser det altså frem en skarp og nyansert fremstilling, som er relevant på ulike plan: Romanen fungerer både som en ganske brutal fortelling om ensomhet og eksistensiell smerte og som en skarp avsløring av den politisk korrekte, men forsiktige Ingeborgs møte med det fremmede."

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Romanen heter "Tredje person entall" ;

Hulda Kråkefjær kommer fra en lovende familie. Men med Hulda skal det vise seg å gå riktig ille: Hun mislykkes gjentatte ganger i kjærlighetslivet, tilbringer mye tid på brune puber, drikker seg fra sans og samling og gjør håpløse ting. Hulda Kråkefjær lever rett og slett et destruktivt liv. Hvorfor har det gått så dårlig med Hulda? Hvordan kunne det gått annerledes? I hvilken grad kan man styre skjebnen?

Øystein Rottem skriver i Norges litteraturhistorie om Vigdis Hjorths forfatterskap:

Kjærlighet og erotikk - fra den mest uskyldige og ukompliserte barndomsforelskelse til modne kvinners tidvis temmelig sammensatte og 'avanserte' seksualliv - er det absolutte hovedtema i forfatterskapet til Vigdis Hjorth. En åpen og livsbejaende holdning preger behandlingen av dette temaet i de første bøkene, men en mørkere klangbunn og mer komplekse følelsesmønstre kommer til uttrykk utover i forfatterskapet. Stilen i bøkene for unge veksler mellom det intenst lidenskapelige og det naivt humoristiske. Uansett tar Hjort de unges følelser på alvor. Forfatterens evne til å gjenoppleve og formidle barns opplevelser er i det hele tatt en av bøkenes fornemste kvaliteter. At tekstene er helt blottet for pedagogiske og moralske pekefingre, er en viktig tilleggskvalitet.

I voksenbøkene tar Hjorth opp rollekonflikter og identitetsproblemer fra et udogmatisk kvinneperspektiv. Et behov for hengivenhet, seksuell utfoldelse og bekreftelse uten hensyntaken til om det stemmer med 'den feministiske læreboka' eller ikke, preger flere av hennes kvinnelige hovedpersoner, selv om de ellers er skildret som bevisstgjorte og selvstendige kvinner.

NRK´s side om Vidis Hjorth se her

Dagbladets side om Vigdis Hjorth se her

Aftenpostens side om Vigdis Hjorth se her