Thure Erik lund

forfatter


 

 
 

lund

"Straahlbox" er en bok full av historier som vokser ut av teksten og tar oss over alle grenser språklig, mentalt og verdslig. Teksten vrir og vrenger på seg, forskyver tid og rom og identitet, og tvinger leseren til hele tiden å justere sin forståelsesplattform for ikke å miste fotfestet. Slik leder fortelleren leseren stadig dypere ned og rundt i menneskenes innerste gjemmer. Det er smertefullt og samtidig eggende, trist og uendelig rørende, klart og ugjennomtrengelig, som den materielle verden er.

Kort om Thomas Olsen Myrbråthen bøkene

Under eitt følgjer bøkene eit menneske frå barndom og oppvekst gjennom vaksenliv fram mot aldring. I Uranophilia har Thomas passert 60. Men det er ikkje det biografiske som formar det litterære universet Thure Erik Lund faldar ut i skildringa av Thomas Myrbråthen. Funksjonen til det biografiske ligg innanfor den folkelege forteljargleda, gleda over å dikte heilt bisarre historier rundt ein person som går på trynet både i bygda og i byen. Den eigentlege intensjonen og ambisjonen hos Lund er, gjennom talsmannen sin, åndsmennesket Thomas Myrbråthen, å skrive fram noko heilt nytt og eineståande i norsk litteratur: ein verdsteori. Det er sjølvsagt den reine galskap. Men for ein galskap!

...
Serien består av Grøftetildragelsesmysteriet (1999), Compromateria (2002), Elvestengfolket (2003) og Uranophilia (2005)
...
...
Det er samtidig en imponerende konsekvens over Lunds prosjekt, som omfatter både romaner og essays. Det er en desperasjon over prosjektet, der han tar i bruk chaplinsk komikk, leksikale utredninger, spekulativ filosofi, realvitenskap, skildringer av død, forråtnelse, men også av tankeleker og enkel og naiv kjærlighet for å beskrive en alternativ vei til forståelse av mennesket og verden, skapelsen, historien, nåtiden og fremtiden. Ikke noe mindre. 

Den siste romanen Elvestengfolket har blitt mottatt med fantastiske anmeldelser.

Dag og Tids anmeldelse av Uranophilia

Dagsavisens anmeldelse av Uranophilia

En Dagbladanmeldelse med litt generellt stoff om Lund

Intervju med Lund i Magasinet Flux



Ascheougs side om Uranophilia

«Uranophilia» dreier seg altså nok en gang om den tidligere kulturminneforskeren Thomas Olsen Myrbråthens liv og meninger. Denne gangen befinner vi oss et godt stykke ut i det 21. århundret. Hovedpersonen er blitt 62 år gammel, men sysler fortsatt med de stormannsgale drømmene sine (som han samtidig og paradoksalt forakter) om å omforme verdens materialitet til en form for uttrykk som er i stand til å stå imot den smertefrie konsumpsjonen i det Myrbråthen selv kaller «den globale forbrukernazismen». Han ønsker så å si å fungere som midlertidig talerør for det han kaller «verdensmaskinen» – en selvgående språklig organisme som ytrer seg i og gjennom menneskene i vidt forskjellige virksomheter som skrift, fiske og bilkjøring, eller gjennom voldsomme tilfeldighetsmaskiner som produserer innovative uttrykk utelukkende ved å la verdens materier inngå i nye forbindelser med hverandre i en kontinuerlig metamorfose.


Thure Erik Lund

 

Aftenpostens side om Lund.
Dagbladets side om Lund
NRKs side om Thure Erik Lund

Aschehougs side om Lund