Hans-Olav Thyvold er en godt brukt firebarnsfar bosatt i Oslo som med vekslende hell ernærer seg som journalist, forfatter, oversetter, radio-DJ, rådgiver og foredragsholder med samme tema siden 1983: «Får vi de dessertene vi fortjener?»

Som medlem av Norges til tider enorme korps av musikkjournalister i en bandsalder har Thyvold sett dem komme og gå, ofte på trynet.

Da Bruce Springsteen debuterte i 1973, var det ingen som ville gi ut platen hans her til lands. Nå er The Boss en naturlig gjest når nasjonen skal samles - sist på Rådhusplassen i Oslo 22. juli 2012. Noe og noen har forandret seg.
Hva er det med Bruce Springsteen som gjør nordmenn så ellevilt begeistret?

Og hvorfor vekker han ikke den samme begeistringen i sitt hjemland?

I "Den siste amerikaner" følger Hans-Olav Thyvold sporet etter Bruce Springsteen fra New Jersey til Halden. Underveis møter han blant andre en skuffet Southside Johnny, en sprudlende Åge Aleksandersen, en tålmodig Kjartan Fløgstad, en optimistisk Lenny Kaye, en hyperaktiv Steve Van Zandt og en avslappet Henning Kvitnes - foruten Bruce Springsteen selv, som noe overraskende byr på en øl og kommer med et tilbud det er umulig å si nei til.

"Den siste amerikaner" gir oss et annerledes og unikt norsk blikk på Bruce Springsteen, formidlet med stor kunnskap og et fandenivoldsk glimt i øyet.

"I norsk sammenheng skrives det for få bøker som dette - de lange, gode, essayistiske utforskningene av rocken som mer enn musikk, artisten som mer enn musiker. (...) det er Thyvolds personlige syntese av egne og andres meninger som gjør dette så lesverdig og relevant."
Bernt Erik Pedersen, Dagsavisen

tyv

HANS-OLAV THYVOLD (f. 1959) har en omfattende karriere bak seg som journalist inne dags- og ukepresse, TV og radio. Han har også skrevet en rekke noveller og filmmanusskripter ved siden av å arbeide som oversetter, komponist og musiker.

Frontforlags side om Tyvold kan du se her om Nansen og Amundsen bøkene

Et intervju i Dagbladet

Her kan du lese et utrdag, dvs de første 29 sidene av Springsteen