Dokumentasjonswebside om Eystein Eggen, Gutten fra Gimle.


Bakgrunnen for at dikterhøvdingen, statsstipendiaten og NS-barnet Eystein Eggen har vært forfulgtav bl.a innkjøpskomiteen i Norsk Kulturråd med nullinger av Eggens uvanlig kritikerroste bøkerog for at Eystein Eggen i 2003 ble utnevnt av Stortinget og regjeringen til statsstipendiat som symbol for en hel generasjon.Oppdatert 13.10.08

 For å bla seg gjennom sidene i denne dokumentasjon klikk nederst på hver side for den neste osv

Scroll ned dette er en lang side

 
 

Klassekameratene Peter Vogt og Eystein Eggen, 3 latin Olso katedralskole 1960. Peter var sønn av universitetets rektor Hans Vogt, og en fremragende kilde til meninger i det akademiske og kulturelle establisment. Agnar Mykles kampannonse mot forleggerstanden, "Millionaire wanted", ble diskutert i skolegården. Mange av de som etter Mykles død skulle beskytte hans minne mot besudling, var dengang overbevist om at han hadde tørnet.

Unni Friis Skogsatd og Eystein Eggen på 850 års jubileet for Oslo KAtedralskolen i Oslo Domkirke 2002.
Tegnet av Eystein Eggen.

Utalelse fra barneversnsjefen i Oslo 1956.

Eystein Eggens kommentar i boken " Gutten fra Gimle ".

Avtalen var at Tordis og Einar Eggen skulle overta Eystein Eggen i den nye leiligheten på Veitvedt i Groruddalen som de fikk av sosialetaten for dette formål ( dette var i bolignødens tid ). Arnljot Eggen holdt på å gå på veggene grunnet skrivekløe. Skrekk, sjalusi og mindrevredskomplekser hindret planen. Men Tordis og Einar Eggen måtte for skams skyld produsere et barn. Resultatet ble forfatteren Torgim Eggen. Først hadde de tenkt å kalle ham Eystein. Eysteins mor hadde etter mange viderverdigheter greide å skaffe leilighet via en solid sum under bordet til den gamle NS-partfelle Jahr: i Bjørn Framannsgate 11 på Skillebekk på nedre Frogner i Oslo, øverste balkong midt på bildet. her var det at gimleguttens gulvteppe julen 1963 fløy i taket under avspilling av preussermarsjen "Fredricus Rex". I dag bor forfatteren Dag Solstad i etasjen under.

Møblene fikk Einar og Tordis Eggen fra Oslos kommunale lager ved Akerselven. Der var møblene fra Eysteins barndomshjem blitt oppbevart, også den grønne trebollen til hans foreldres bryllup i november 1942. Eystein hentet dem fra Veitvedt året etter. Tordis og Einar Eggen mistet leiligheten på Veitvedt grunnet framleie til Tordis' frontkjemperbror og hans utagerende krigserindringer. Derfor var det at forfatteren Torgrim Eggen vokste opp på Romsås. Det var i Bjørn farmannsgate på Skillebekk på Frogner (bildet) ..

Einar Eggen, bror til Arnjolt Eggen, begge onkler til Eystein Eggen (1929-1990). En populær norsklærer, som alle Eggens. Kunne blitt en habil agrafascistisk ekspressjonist, etterlot seg en hovedoppgave om ødipuskomplekset hos Sandemose og noen artikler der han prøvde å godtgjøre at litterært sett var Knut Hamsun er radikal modernist. Diskuterte fascismen hele sitt liv, men nevnte aldri eggenfolket fra Vingelen. Han gav følgende gode råd til sin nevø Eystein Eggen " Vil du ha et godt råd må du ikke ha noe med Hovsfolket ( Eystein Eggens morsslekt godt omtalt i denne dokumentasjons webben) å gjøre. De er enkle og primitive typer. "

" En enkel og priimitiv type " fengselsdirektør Bergsvein Hov, 1953-1961 direktør for Berg arbeidsskole for unge lovbrytere. Etter fulgte Karsten Heli, som senere ble Eysteins rektor på Oslo katedralskole. Bergsvein vokste opp midt på hovsletta i Ålen, hans mor hadde vært kokke i Sulitjelma. Eysteins tanter sa at Bergsvein var den peneste ungdommen i bygda.Ledende arbeiderpartimann innen for kriminalomsorgen. Godt eksempel på dem som støttet Eystein i ung alder, og som familien Eggen forsøkte å henge seg på.


Bergsvein Hov

Oslo Katedralskole

Tordis og Einar Eggen på besøk på Katta høsten 1958. På veggens karakterer fra Ruseløkka. Syv S er og to M+ og resten M.

I lykkeligere tider, Eystein og mamma 1944/45 tatt i Vingelen

side 45 side 47