Jenny Almsenius

musikk
 

 

Jenny Almsenius er en ung, svensk låtskriver, sanger og munnspiller. Selvsikkert tar hun plass på scenen og kan levere alt fra tung amerikansk blues til egne viser der fortellergleden er en ledestjerne. Hun tar oss med inni skinnende storbynetter, til svarte mystiske floder, og kjærlighetshistorier fra hennes egen leilighet i Göteborg.

Jenny Almsenius egne tekster og låter, og hennes sceniske nærvær og stemme gjør henne til en artist og låtskriver som bærer vår felles nordiske visebluestradisjon videre. I fjor vår ga hun ut sin første plate Sånt som brinner og høstet strålende kritikker i svensk presse.

Hun har bla utdannet seg på Nordiska visskolan i Kungälv og hos den legendariske sangpedagogen Torsten Föllinger i Stockholm." Hun har turnerat med Norska Rikskonserterna 2011 och gjort massor av skolekonserter ihop med Espen Jörgensen. Hun kom med albumet " Sånnt som brinner " i 2011


Jenny Almsenius live på Volapük jan 2007 foto: Hans Broch Nielsen

Jennys hjemmeside finner du her.

 

” Jenny Almsenius sjunger och spelar munspel med en fri och nyfiken attityd. Hon tar inte så allvarligt på genrebeteckningarna. Men hon skall tas på allvar för hon kan framkalla äkta känslor”
BOHUSLÄNINGENJenny Almsenius live på Volapük jan 2007 foto: Hans Broch Nielsen

Tidlig krøket

Det er 15 år siden Jenny Almsenius scenedebuterte, i en skoleoppsetning med et potpurri fra Carmen og Tryllefløyten, men hun husker det som det var i går.

    - Jeg var vettskremt, men da jeg først stod der på scenen og sang så visste jeg at det er dette jeg skulle gjøre resten av livet.

    Det kan virke som en typisk veslevoksen beslutning fra en åtteåring, men Almsenius har forfulgt den. Musikk var det som interesserte henne under oppveksten i Varberg sør for Göteborg, og rett etter gymnaset bar det av gårde til Stockholm for å bli artist.

 
Kritikerrost: Svenske Jenny Almsenius gjør i helgen sin første konsert i Oslo (Foto: Kerstin Nilsson)

Med hele kroppen

Der ble hun rakst tatt under vingene av Sveriges mest kjente sangpedagog; den 84-årige og stadig like aktive Torsten Föllinger.

    - Han har gitt meg så mye, men først og fremst teknikken til å kunne bruke hele kroppen når jeg synger. Det gir en sånn vidunderlig frihetsfølelse.

    Föllinger anbefalte Almsenius å fortsette utdannelsen sin ved Nordiske Viseskolen i Kungälv, hvor både han og andre notabiliteter som Marie Bergman og Jan Hammarlund er blant gjestelærerne.


Jenny Almsenius live på Volapük jan 2007 foto: Hans Broch Nielsen

Blå musikk

Almsenius stortrivdes ved viseskolen og satte med to medstudenter sammen et Cornelis Vreeswijk-program som de i fjor gjorde over 20 konserter med.

    - Vi valgte en del av de mørkere og kanskje litt mer ukjente låtene. Det er også mye vakker blues i Cornelis’ musikk.

    Almsenius ser seg selv som en fordomsfri lytter, men hun legger ikke skjul på at de artistene som virkelig treffer henne ofte opererer i grenselandet mellom viser, blues og jazz.

     - Gode tekster, mye luft og rom og dynamikk mellom styrke og sårbarhet, det er da jeg spisser ørene.

    I tillegg til nevnte Vreeswijk og Marie Bergman, er det folk som Monica Zetterlund, Ella Fitzgerald, Edith Piaf, Lauryn Hill, Björk, Lhasa de Sela og Tom Waits som i dag er de viktigste forbildene hennes.


Jenny Almsenius

 

Egne sanger

Etter den overveldende responsen fra publikum og kritikere på Vreeswijk-konsertene, opplevde Almsenius også et personlig gjennombrudd som låtskriver.

    - Jeg har jo laget egne låter siden jeg var ganske liten, men sist sommer var det noe som løsnet slik at jeg følte at jeg virkelig fikk det til å funke.

    Også her får hun støtte fra kritikere og bransjefolk som mener at Almsenius med låter som ”Kom hit og värm dig” og ”Floden” allerede har markert seg som en sterk og egenartet historieforteller. Du kan altså finne ut om du er enig på søndag på Volapuk i Løvenskiolds gate 10 på Frogner. Dørene åpner kl. 18.

 
Jenny Almsenius live på Volapük jan 2007 foto: Hans Broch Nielsen

Mer informasjon:

Jenny Almsenius offesielle hjemmeside finner du her.

Jenny Amesenius myspace side her