skillestrek
Header http://www.pluto.no
Forsiden innhold om KulturSpeilet omtaler

Vigelandsmuseet 26.9. - 25.11.2001
Kristian Blystad - Skulpturer
(omtale lagt ut på nettet 11.10.2001)
Nordtoemme4.jpg
av Grete Nordtømme

Kristian Blystad


Kristian Bystad: Svart torso

Det er gledelig med en ny utstilling av Kristian Blystads (f. 1946) skulpturer. Det er nå syv år siden siste han hadde en større separatutstilling. Nå viser han syv verk i granitt og diabas, blant annet flere torsoer i formater opp til 260 cm i høyde.

Dette er nye arbeider som til stor del er hugget da han var i Kina for en tid siden. Blystad regnes nå som en våre mest betydningsfulle skulptører og hans verk er å finne i en rekke museer og samlingen og du kan møte hans skulpturer både i utlandet og Norge.

Blystad hugger, skjærer og polerer stein slik at en ser tydelig kontrastene mellom det røft grovt tilhuggete og det finslipte glatte. Stenens egenskaper viser seg her fra flere sider og spiller med i de kraftfulle men samtidig følelsesvare uttrykkene som Blystad er en mester i å arbeide frem i sine skulpturer. Han kan som ingen annen ta ut en stor steinblokk, påføre den visse markeringer og tegn og så står den der og - virker.

På denne utstillingen viser han både en finmeislet kvinnetorso og et stilisert liggende dyr, begge vart og nydelig følelsesvart formet..

 

Grete Nordtømme