www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Omtale lagt ut på nettet 7.desember 2001
Anne_Lise5.jpg
av Anne-Lise Heitmann

Carnegie Art Award 


Kaspar Bonnén, 2001Harald Fenn - Pastorale


Jan Håfstörm - On The BeachJens Fänge - Themes of VoyageKatrine Giæver - Pluto #1

I Kunstnernes Hus i Oslo vises for tiden arbeidene til vinnerne og deltagerne i årets Carnegie Art Award. 

Vandreutstillingen ble først blitt vist på Arken Museum for Moderne Kunst i København i november, og fra 21. desember skal den videre til London og deretter til de øvrige nordiske hovedstedene. 
Prisen Carnegie Art Award ble stiftet i 1998 i den hensikt å støtte fremtredende kunstnere i Norden og å fremme samtidsmaleriet. Utstillingen består derfor i hovedsak av malerier, men tar også opp i seg fotokunst som er interessant i forhold til den maleriske disiplin. Prisen deles ut for fjerde gang i år, og arrangementet består i tillegg til utstillingen og prisen også av en bokutgivelse med presentasjon av deltagerne og deres arbeider, samt et stipend til en yngre kunstner.

22 nordiske kunstnere har i år deltatt i konkurransen, og av dem finner vi fem norske; Hedevig Anker, Katrine Giæver, Kjell Torriset, Erik Elgin og Harald Fenn.
Årets fire vinnere er alle svenske eller finske. Svenske Jan Håstrøm vant førsteprisen på 500.000 svenske kroner for sin popkunst-serie, som ifølge juryens "kan ses som personifiseringen av maleriets mysterium", og "tilsynelatende keitete utført drar de oss med uimotståelig forførelse inn i en rekke parallelle historier om livet, kunsten og tiden".
Andreprisen gikk til finske Carolus Enckell. Han er representert med to malerier, det ene et svært så enkelt, ensfarget orange maleri på 210 x 480 cm, der han ifølge juryen "søker så eksakte uttrykk som mulig for en malerisk hendelse som lar materien omvandles til en åndelig erfaring", noe som "har ledet ham mot enda større enkelhet, som krever skjerpet oppmerksomhet og følsomhet av betrakteren."

Svenske Jens Fänges malerier fenget Kulturspeilet atskilling mer, og juryens begrunnelse for prisen på 50.000 svenske kroner tiltredes for hans "særegne og meget sensitive maleri, som er en herlig parodi på det tradisjonelle maleriets innhold og symbolverdi". Tredjeprisen på 200.000 svenkse kroner gikk til finske Johan Scott for hans svært kraftfulle og intensive malerier.
Norske Harald Fenns "Pastoraler", olje på lerret, nærmer seg fotokunst der skarpe, rette linjer mot linjer ute av fokus skaper et spennende grenseland mellom fotografi og malerisk uttrykk. Vekslende dybdeskarphet og tilnærming til dette grenselandet, men fra fotografiets side, er likeledes tema i norske Hedevigs Ankers tre store fotografier på utstillingen.

Den fagtunge juryen i Carnegie Art Award består av formannen Lars Nittve, som er museumsdirektør ved Moderna Museet i Stockholm, overdirektør Tuula Arkio ved Statens konstmuseum i Helsingfors, museumsdirektør Poul Erik Tøjner ved Louisiana Museum for Moderne Kunst, i Humlebæk, Bera Nordal som er sjef ved Malmö Konsthall, prefekt Gertrud Sandqvist ved Konsthögskolan i Malmö og vår hjemlige museumsdirektør Åsmund Thorkildsen ved Drammens Museum for Kunst og Kulturhistorie. I nominasjonsprosessen har 30 sakkyndige i nordisk samtidsmaleri hver nominert opp til fem kunstnere med arbeider laget de siste to år.

Etter Wergelandsveien blir utstillingen å se i Victoria Miro Gallery i London fra 9. - 20. januar 2002, Listasafn Kópavogs, Reykjavík, 9. februar - 3. mars 2002, Konstakademien, Stockholm, 22. mars - 14. april 2002og Konsthallen i Helsingfors, 23. april - 12. mai 2002.  Bak prisutdelingen står den nordiske investeringsbanken Carnegie.

Kunstnernes Hus
Wergelandsveien 17, Oslo
1. - 21. desember 2001
Tirs, ons, fre 11-18, tors 11-20, lør 11-16, søn 12-18
Omvisninger tors kl 18, lør-søn kl. 14

Anne-Lise Heitmann
anne-lise.heitmann.kulturspeilet@pluto.no

[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Pluto.no

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no