annonser her
www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:

Ken Follett: I all evighet
(originaltittel: World Without End)
Cappelen-Damm 2008, 1101 s.
(omtale lagt ut på nettet 2.5.2008)

av Kjell Moe
Mammutt fra 1300-tallet
En bok på 1100 s. (!) er overveldende bare i kraft av sin størrelse. Omfanget er stort og det kreves sitt for å lese den. Derfor må du ha mye gøtts for å ta fatt på lesingen. Grunnen til at undertegnete kom gjennom boken er ene og alene respekten for noen av Ken Folletts tidligere bøker, han har skrevet noe av de siste tiårenes absolutt største spenningsromaner med Nålen i første rekke.

Men for å være ærlig, dette er langt fra noen fengslende spenningsbok hvor du gispende hiver deg fra side til side. Her blir tvert imot lesingen delvis en lidelse fordi forfatteren har glemt enhver fortellings første bud: den må ha troverdige personer med dybde og karakter. Dette mangler disse elleve hundre sidene. Det er rett og slett en underholdningsroman med flate persontegninger. Det hjelper ikke at forfatteren gir et par av dem egenskaper fra vår tid. Det å løfte en person eller to syv århundrer tilbake er sjelden vellykket.

Det kunne gå til en guttebok eller en dameroman for den kulørte presse. Og det er kanskje her den best passer.

Ken Follett skal beskrive noen tiår i byen Knightsbridge på 1300-tallet. Han stiller den føydale konflikten mellom adelens personlige overgrep mot folk og deres manglende ansvar for borgerlige sysler som handel og folks levekår som bokens underliggende drivkraft. Som et krydder tillegges kirkens rolle, her gjennom kloster(u)vesenet, og som en ekstra piff skal vi få en kjærlighetsfortelling om fire personer som vi følger fra barnsben av til voksen alder.

Men ærlig talt, dette blir for mye. Ken Follett har utvilsomt en rekke treffende skildringer fra denne tiden, reisverk og bygninger som sklir ut, ulykker som inntreffer, fornuftens og rasjonalitetens plass og handeles rolle i å bygge et moderne samfunn, og som sådan har denne boken absolutte verdier. Her kan den gi et tidsbilde som er treffende og illustrerende. Men når vi står overfor en bok på 1100 sider må det kreves at den i tillegg er spennende, har en intensiv kraft og skildrer troverdige og levende personer.

Jeg vil anbefale denne boken til vitebegjærlige elleve-åringer som gjerne vil vite mer om føydaltidens England og som ikke har noe annet å gjøre det nærmeste halve året enn å lese bøker. Vi andre finner større underholdning med å se Hotell Cæsar.

Kjell Moe
kulturspeilet@pluto.no
[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D 0656 Oslo

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no