www.pluto.no - kulturkanalen
Du kan også søke etter teaterstykker, dramatiker, skuespillere m.m. Søk:


Gretelise Holm: I full narkose
Cappelen 2006 296 s.
(omtale lagt ut på nettet 2.6.2006)

av Kjell Moe
Meningsfull krim

Den danske prisbelønte forfatteren Gretelise Holm har skrevet flere bøker om journalisten Karin Sommer - forfatterens alter ego? Denne historien er i det ytre en krimfortelling. Men den bringer inn svært alvorlige undertoner hvor bakgrunnsteppet er Danmarks involvering i krigen mot Irak samt de tyske flyktningene under annen verdenskrigs siste måneder.

Det siste er et tema i seg selv, og for de fleste av oss nesten ukjent historie. Millioner av tyske flyktninger måtte forlate sine hjemsteder i Øst-Preussen og Königsberg. Deres lidelser var forferdelige, flyktningeskip ble bevisst bombet av de alliere og senket i Østersjøen hvor katastrofer langt større og grusommere enn Titanic fant sted.

Flyktningene befant seg også under konstant bombing fra Den Røde Armes kampfly.

Denne fortellingen følger en tysk familie - Karin Sommers besteforeldre - som tar godt mot en slik familie. Men forholdene i Danmark som i Norge etter frigjøringen var heller ikke gode for folk av tysk herkomst. Dette skammens kapitel er det boka gir et lite innblikk i.

Samtidig har Danmark blitt med George Bush på invasjon av Irak. Krig og lidelser pånytt.

Ut av dette har Gretelise Holm flettet en historie som beveger seg både i nåtid og fortid. Den kan være litt tynn og litt for fantastisk på enkelte punkter. Dessuten har boka en evne til å gå seg litt bort i lettvindtheter og unøyaktigheter helt mot slutten. Men dette bryr vi oss lite om. For boka er spennende skrevet - som krim - og den bringer inn aktuelle problemstillinger fra dagens verden som slår oss i vår velferdssløve hode med et pang. For dette angår oss. Ikke glem at også Norge hadde soldater i Irak under okkupasjonen! Ikke glem også hva som skjedde i Norge rett etter frigjøringen!

Det er ikke bare Irak-engasjementet og danskenes sløve holdning her som får forfatteren til å frese. Av langt større betydning er hvordan hun trekker fram alle grusomhetene som skjedde i vår umddelbare nærhet det siste krigsåret. Her ligger kilde til å rette opp mye ukunnskap hos de fleste av oss. Å bli minnet om dette midt oppe i dagens uhyrligheter er nyttig og viktig.

Boka ble skrevet før de famøse Mohammed-tegningene dukket opp i dansk (og norsk) presse. Men selv om boka avsluttes i 2004 er den likefullt mer enn aktuell. En krim-bok mot krig med et budskap. Anbefales på det varmeste!

Kjell Moe
[Bøker] [Opera] [Konserter] [CD'er] [Utstillinger] [Ballett/dans]

Kulturspeilet - Besøksadresse: St. Olavs gt. 2 0165 OSLO, post: K. Moe Schweigaardsgt. 94 D 0656 Oslo
Pluto - Rosenkrantzgt. 10, N-0159 OSLO

Spørsmål om redaksjonelt stoff, artikler mv. rettes til
Kulturspeilet@pluto.no, tlf. red. 2220 0588/9075 7392
Spørsmål vedr. annonser, linker mv., rettes til salg@wit.no