annonser her \r
biografi
pushwagner Født:
Oslo 1940

Døpenavn:
Terje Brofoss.

Kunstner navn:
Hariton Pushwagner. Han tok navnet i hippie-epoken. "Hari-står for Hare Krishna, -ton" gir navnet tyngde. "Pushwagner" refererer til supermarkedenes trillevogner - et spark til konsumsamfunnet.

Utdannelse:
I hvertfall IKKE Statens håndverks- og kunstindustriskole! Han ble "ferdig utdannet" fra skolen i 1959, men sier selv at skolen var et alibi, noe man kunne servere da innpåslitende slektninger spurte "..og hva gjør du for noe Terje?" Etter all terpingen på forsjellige stiler på skolen følte han seg stilforvirret. Han sluttet å tegne, og det gikk en stund før han fant sin stil.

Første studiereise:
Samme år som han var ferdig på Kunstskolen dro han på studiereise til Spania og Marokko. Etter det ble det en «obligatorisk» studietur til Italia.
- Men for meg ble det ingen langvarig fordypelse i romersk kultur. Fra havnebyen Trieste begav jeg meg via Jugoslavia til Libanon, Israel og Syria. Jeg reiste på egen hånd og var ikke tilbake i Norge før ett år senere. Brofoss har opplevet Beirut i en tid da islamsk fundamentalisme sto fjernt for europeerne flest, og en europeer ble mottatt med vennlig nysgjerrighet. - Den mauriske og arabiske mosailekunst inspirerte meg, og jeg ble irilluert av den.

Katalysatør:
- Axel Jensen, sier Pushwagner, - kall ham gjerne min åndelige gudfar. Det er hans tenkning som ligger bak min kunst. Jeg traff ham første gang i 1968. En forfatter som søkte seg ut av sin egen kunstneriske isolasjon og til samarbeid med en billed-kunstner. Man kan si at Axel er en katalysator for mitt talent.

Han traff Axel Jensen i 1968 -blomstringsåret for Flower-power. Langt hår og peace-symboler. 'Make love not war". Nordmenn i Woodstock. Forfatteren Axel Jensen var det norske under-ground-miljøets riksguru. De innledet et samarbeid.

Se kortfilm i real audio.

pluto

Sidene er laget av Webmaster